Ако пандемията не ви е накарала да оборудвате домашния си офис, то никога не е късно. Макар проблемите с наличностите и доставките да са все още много актуални, в света на технологиите винаги получавате повече за парите си, колкото повече изчаквате.

Няма повод да чакате повече, обаче, за да вземете Philips 288E2 като ваш пръв помощник, защото той е достатъчно добър и комплексен модел, който може да промени начина ви на работа и забавление още днес.

Сравнително големият 28-инчов IPS панел е с 4K резолюция, която радва окото, независимо дали ще гледате филми или ще работите с големи таблици. Широките зрителни ъгли, богатата палитра (1,07 милиарда цвята) и малките отклонения в яркостта и консистентността на цветовете определено са сред силните качества на модела. Philips дори са си направили труда предварително да калибрират монитора още в завода, което е супер. Благодарение на тези възможности, Philips 288E2 може да се похвали с доста широка сфера на приложение – дори професионалните инженерни и графични софтуери за него не са непозната територия.

Получавате стандартните портове за връзка – DisplayPort и 2хHDMI, както и 3,5-милиметров изход за слушалки, ако решите да не се възползвате от вградените стерео говорители. Предвиден е и удобен USB хъб с четири бързи порта (версия 3.2), един от които предлага постоянно бързо зареждане. Всички те гледат назад, а не надолу, което значително улеснява включването на периферия.

Ако се питате защо са ви два HDMI порта, то е хубаво да знаете, че Philips 288E2 може да показва картина от два източника едновременно в режим MultiView, така че не е проблем да включите два компютъра.

Управлението на екранните настройки е поверено на многопосочен джойстик – модерния наследник на групата от бутони на по-старите модели.

Стойката е семпла и макар да заема немалко място, предлага голям квадратен отвор във вътрешността си, където да поместите малки предмети. Добра идея е да сложите и телефона в тази защитена територия. Тя е стабилна и позволява на екрана да се накланя и мести по височина (10 см). Виждали сме и по-способни стойки в моделите на Philips, така че имайте предвид, че няма да можете да въртите монитора настрани например. Най-вероятно няма и да ви се налага, тъй като той все пак не е малък и се вижда добре и от голям ъгъл. Двете крачета в задната част на стойката имат важна задача – да приберат кабелите, които отиват отзад.

Външният вид на модела няма да ви разкрие други негови важни качества – наличието на LowBlue режим за защита на очите и дори на специални настройки за игри (5 профила), които да ви позволят да разтоварите след натоварен ден. Макар честотата на опресняване да не надхвърля 60 Hz, Philips 288E2 има добра отзивчивост и сравнително малко закъснение, както и FreeSync поддръжка, така че ще се радвате на плавна картина. А и 4К резолюцията не предполага да постигнете някакви главозамайващи кадрови честоти, освен ако не сте щастлив собственик на видеокарта, струваща колкото автомобил втора ръка.

На цена съвсем малко над 600 лв. този монитор на Philips може да ви предложи много по отношение на удобствата и продуктивността и да играе ролята на универсален домашен дисплей. Затова сме склонни да му простим и липсата на USB-C конектор. Е, няма да обере овациите като дизайнерска мебел, но ще ви кара да се усмихвате заради отличната стойност, която сте получили.