Не е задължително компютърът, с който си партнираме по много часове всеки ден, да е скучен. Всъщност, в повечето случаи изобщо не виждаме прибраната кутия на PC-то, но винаги се взираме в монитора, който е свързан към него. Човешкото око обича приятните гледки, затова един монитор с привлекателен дизайн и приятни повърхности може да създава настроение по време и на най-трудните задачи.
От AOC са се фокусирали именно върху това със своя Q27T1 – да предложат дизайн, който не само радва погледа, но подсъзнателно хармонира с естетическото ни чувство. Тайната е най-вече в металната стойка (от един детайл), която като че ли с магия стои върху единствения си крак и балансира екрана съвсем стабилно. Тънката рамка е извита елегантно и заема буквално минимално пространство на бюрото, а гумираната ѝ долна повърхност предотвратява плъзгане на монитора. Любопитното в случая е, че стойката идва вече сглобена към монитора, което е рядкост. Тя се подава от дискретен прорез в задната страна. Конекторите също са скрити под капак, така че да не се разваля елегантния вид на монитора от всякакъв ъгъл.

Суперлативите за дизайна на AOC Q27T1 не са случайни, защото той е плод на световноизвестното Studio F.A. Porsche. Можем само да похвалим въображението на проектантите за оригиналната интерпретация на стойката и как нейната красота не пречи на функцията.
Самият дисплей е с тънки рамки по три от страните, което допълва модерното му излъчване. Говорим за IPS матрица с QHD резолюция (2560х1440 пиксела) и висока яркост – 350 cd/m2, които трябва да са достатъчни за безпроблемна работа дори и в много осветени помещения. Интересен факт е, че панелът е с честота на опресняване 75 Hz и това веднага навява помисли за игри, но не това е силата на AOC Q27T1. Мониторът е проектиран за професионална употреба и неговия IPS панел може да се похвали с много добро покритие на популярните цветови пространства – 107% RGB и 88% AdobeRGB. Диагоналът от 27“ също е подходящ за дизайн и обработка на видео и изображения, така че дори напредналите професионалисти има какво да открият в елегантния модел.
Красотата е изисквала определени жертви и най-съществената от тях е липсата на възможност за регулиране на височината на екрана по височина, както и за неговото завъртане. Той може единствено да бъде наклоняван, но широките зрителни ъгли на IPS панела до известна степен компенсират този недостатък.

Контролите на екранните менюта са дискретно разположени на долната страна на рамката в десния край. За съжаление това не е най-интуитивното управление, но то е напълно функционално – в крайна сметка не променяме настройките по няколко пъти на ден, а и AOC предлагат удобно приложение, с чиято помощ можете да свършите всичко директно с мишката.
В този модел няма да намерите изобилието от портове, които присъстват в повечето други монитори на марката, но трите входни интерефейса (1x DisplayPort 1.4, 2x HDMI 1.2) би трябвало да са напълно достатъчни. Едва ли ще ви липсва VGA конекторът, при положение, че през него няма как да пуснете монитора на неговата нативна разделителна способност.
Ясно е, че AOC Q27T1 е за хора, които държат на качеството и най-вече на безупречния стил. Името на Studio F.A. Porsche носи допълнителна тежест на този имидж и превръща монитора в желано бижу за фронт офиси, рецепции, конферентни центрове, банки и офиси, където клиентите трябва да получават безупречни първо впечатление. Качествата на монитора, обаче, се простират и доста след първоначалното възприятие, защото това реално е един чудесен дисплей за почти всякакви задачи.