Ако попитате някой професионалист какво харесва в монитора си, едва ли отговорът ще е свързан с външния му вид. Philips 240B7QPTEB не е точно грозното пате, защото има сравнително тънка рамка и приятна стойка, но непретенциозния му изглед може да ви подведе. Т.е. рискувате да не обърнете внимание на вътрешните му добродетели.

Еко мода

Ако не друго, то поне цената от почти 700 лв. би трябвало да ви подскаже, че в този монитор има нещо специално. На практика няма и как да го забележите по външни признаци. Става дума за така наречения Power sensor, чийто задача е проста, но важна – той регистрира присъствието на човек пред екрана и когато няма кой да гледа чудесната картина на IPS матрицата, защото е отишъл на обяд примерно, мониторът намалява значително яркостта на екрана, за да пести енергия. Philips твърди, че това може да намали сметките ви за ток с до 80% и сигурно е вярно, ние просто няма как да измерим това в офис условия. Радостта, че пестите пари се комбинира и с грижата за природата, което не се изразява само в това, че хабите по-малко електричество, но и в използването на рециклирани материали в корпуса (85%) и опаковката на продукта (където те са 100%). Разбира се, липсват всякакви забранени тежки и опасни метали като живак и олово. Затова Philips 240B7QPTEB идва с куп сертификати и стандарти, така че екологичната ни съвест може да бъде напълно спокойна.

Очите ни са безценни

Едва ли има производител на монитори, който да не твърди, че защитава очите ни и ни предпазва от умора. Като оставим настрана чисто маркетинговите претенции, наистина има неща, които реално отличават някои продукти, в това число и Philips 240B7QPTEB. Става дума за режима LowBlue, който намалява опасните дължини на вълните на синята светлина. Продължителното излагане на такава светлина било опасно за очите, ние приемаме това на доверие, защото нямаме и намерение да проверяваме. Така че всеки може да се застрахова като активира режима, наличен вече и в много смартфони.

Тук твърденията на производителя, че режимът Low Blue по никакъв начин не видоизменя картината не са съвсем коректни. Достатъчно е да включите и изключите настройката, за да установите разликата. Въпросът е доколко това е проблем. Реално бързо ще свикнете да работите в Low Blue режим и това няма да ви прави впечатление. Трябва да имате предвид обаче, че така едва ли можете да разчитате на максимална достоверност на цветовете, ако се занимавате с дизайн.

Една съвсем реално работеща технология е Flicker-free – тя практически елиминира трептенето на подсветката и така спестява много напрежение на очите – проверено чрез дълги работни сесии.

Екран на ниво

Едва ли ще ви изненадам с твърдението, че 24-инчовата Full HD IPS матрица (1920x1200) предлага приятни цветове и широки зрителни ъгли. По-интересното е, че форматът на картината е 16:10, което позволява да разположите две страници една до друга – доста често използван прийом от работещите с текст.

Голям принос за ергономията на модела има и стойката, която се регулира по височина. Това е задължителна екстра за постигане на оптимална поза пред екрана и определено помага да не си търсите постоянно причина да се махнете от монитора.

От казаното дотук може да се направи извода, че Philips 240B7QPTEB е подходящ за хора, работещи интензивно с офис приложения. Той разполага и с вграден USB 3.0 хъб, което позволява да закачите за монитора цялата нужна периферия – принтер, скенер, четец за карти и външен диск или уебкамера. Единият от портовете предлага бързо зареждане за смартфон.