Ако сте купували телевизор последните 2-3 години, вероятността да изпитвате вътрешна необходимост да го смените е наистина минимална. Борбата на инчовете и по-големия размер отдавна приключи и всички нормални хора купуват това, което е подходящо на размера на всекидневната си. Телевизията в спалнята е тема табу за модерния човек и така малко по малко пазарът на телевизори започна да губи от обема си.

А ние трябва да останем верни на дълбоко консуматорската си култура, нали?

Не искам да правя анализ на големите марки, но дори и простичкият поглед на развитие на брандовете показва, че агресивният подход на Samsung и LG на практика уби своя източник на иновация (SONY). Smart опциите не можаха да предизвикат желание у клиентите да си скъсат ризите пред магазина, за да се сдобият с умен телевизор колкото и настойчиво да ни обясняват поне 17 рекламни агента на бързи кредити колко лесно и чудесно (дори безлихвено едва ли не) ще получим стоката на изплащане. Извитите екрани, вдъхновени от киното, не успяха да придадат това мащабно усещане за цялост у дома… и тази иновационна стерилност, на практика, докара клиентите до това да си гледат на BTV-то на културата на същия плосък екран, който са си купили преди няколко години. В рОдината ни не трябва да забравяме и качеството на сигнала, което телевизиите излъчват (Да, видях, че на Планета пише 4К), но статистиките ни уверяват, че телевизия номер едно у нас е Nova. A когато най-гледаният канал у нас излъчва сигнал, от който би трябвало да се срамува… няма какво да накара изтерзания потребител да запали 14 годишния пасат и да спре пред технополис.

Не на последно място, двигател на качествената картина по цял свят е спорта и напоследък забелязваме положителния полъх. Дано да нарасне във вятър на промяната.

Но тук (нали) си говорим по женски – а какво по-женско от разговор за домакинска работа? Преди няколко дни докато се опитвах да се самоубедя, че седмичното пускане на прахосмукачка може да мине за пролетно почистване... констатирах, че на новия ни телевизор има значително по-малко прах, отколкото събираше предходния и доста по-малко от това, което пък колекционираше по-предния и т.н.

И чистейки реших да набера смелост да попитам инженера у дома дали само си въобразявам или има нещо вярно в наблюденията ми. Често подобни мои изказвания са обсипвани с големи дози подигравки и надсмивания над скромното ми образование с хуманитарен профил. Въпреки това, събрах кураж и воала!

Оказах се права! И за това има логично обяснение. И то не се крие в целта на производствата в Китай да намалят домакинските задължения на жените в патриархалните семейства в Източна Европа (Защото в Западна не е така запрашено;) ) Истината е много проста – всяко следващо поколение телевизори се стреми да намали потреблението на електроенергия – той грее по-малко и създава много по-малко статично електричество. И в резултат привлича по-малко домашна прах.

Времената,в които си наелектризирахме косите на така жадуваното цветно Велико Търново са си отишли безвъзвратно. Или с други думи, ако не искате да бършете прах всеки ден – купете си нов телевизор.