Комплектоването на добра геймърска конфигурация не е много лесна или пък евтина задача. Но тя няма как да бъде пълна, ако не сте предвидили геймърски монитор. Тук далеч не става дума за красивите светлини и акценти на този клас продукти, а по-скоро за това, с което могат да допринесат за по-доброто качество на картината в динамичните игри и в крайна сметка за по-доброто ви представяне като играч.

AOC AGON AG272FCX6 е представител на високия клас геймърски дисплеи. Освен атрактивния дизайн с червени акценти, той предлага и набор от значими геймърски функции, които ще ви дадат предимство и ще ви доставят допълнително удоволствие.

Ясно е, че всеки геймърски продукт трябва да изглежда високотехнологично и дори футуристично. AOC AGON AG272FCX6 постига това благодарение на своята стойка с три крака и извития си екран, чийто гръб е не по-малко атрактивен. Феновете на „тунинга“ ще оценят възможността за смяна на цвета на „хрилете“ на гърба на екрана. Предвид цената и позиционирането на модела, не е изненада, че стойката позволява и настройка по височина в обхват от около 10 см. Тя разполага с удобна дръжка в горната част.

За модерното усещане допринася и дистанционното QuickSwitch, което може да бъде алтернатива на управлението на дисплея чрез бутоните на него и да зарежда един от три профила с настройки, само с натискането на съответния номер. Това безспорно е удобно, ако имате повече от един любим жанр.

Самият екран е с диагонал 27-инча – идеален компромис за повечето популярни игри. Благодарение на извивката малко по-големият дисплей не се губи от поглед и същевременно предлага достатъчна големина на детайлите от игровия интерфейс и самите обекти в играта. Резолюцията е Full HD и макар да е на границата на приемливото откъм големина на пикселите, все пак не иска твърде много от компютъра. Похвала заслужава супер тънката рамка от двете страни и отгоре, която кара картината буквално да „виси“ във въздуха – много готин ефект в игрите!

Любопитното е, че за разлика от предпочитаната в геймърските модели TN технология, в случая говорим за MVA матрица и то с време за реакция 1 ms. Като прибавим и FreeSync поддръжката и честотата на опресняване до 165 Hz, е ясно, че всякакви накъсвания и замазвания на картината са изключени. Ако обичате да играете пред публика, това също няма да е проблем, защото ъглите на видимост на екрана са много добри. Друг плюс на този панел е по-доброто цветово представяне, което покрива 100% от цветовата гама sRGB.

Заслужава си да бъдат споменати и оригиналните фирмени „екстри“ на AOC като Shadow Control и опцията за показване на ясно видим мерник в центъра на екрана. Те наистина ще ви помогнат да сте по-точни в играта и по-лесно да идентифицирате противниците.

По отношение на удобствата за свързване AGON AG272FCX6 също покрива всичко необходимо: 2 HDMI, 1 DisplayPort, 1 VGA и 2 USB, които могат да зареждат мобилните ви устройства.

Като заключение AGON AG272FCX6 предлага всичко, което може да подобри визуалното удоволствие и качеството на вашата игра. Ако го използвате, за да замените по-стар обикновен монитор, особено с TN матрица, със сигурност ще се радвате на значителен скок като качество и бързодействие на картината. Това оправдава и по-високата му цена в сравнение с обичайните модели с подобен размер екран, но да не забравяме и сериозния „уау“ фактор, който неговият уникален дизайн предизвиква.