4K резолюцията не само чука на вратата, но и вече навлиза в домовете ни. И след като видео индустрията е готова за следващия качествен скок в технологиите, няма логика да не се възползваме от тях и в офиса. Да разполагате с почти 8.3 милиона пиксела безспорно е супер, но ако те са побрани в дисплей с диагонал 23.8“, вече говорим за нещо специално.

Мини размер, максимум пиксели

Понякога просто няма много място… И тогава на помощ идва Philips 241P6VPJKEB, който има какво да предложи със своята AH-IPS матрица, производство на LG и някой фирмени специалитети, които подобряват комфорта на работа.

Реалният смисъл от подобен формат на дисплея е, че ако имате наистина остро зрение, ще можете да обхванете много информация наведнъж с един поглед. Последното е предизвикателство при модели с над 25“ диагонал, защото просто няма как да седите на 40-50 см от екрана и да виждате фокусирано всичките му части. Така че в случая говорим за наистина много детайли, които обаче могат да се окажат предизвикателство за очите в този размер. Но пък има голям шанс да виждате колегата отсреща. :-)

Най-добрият начин да прецените дали Philips 241P6VPJKEB е за вас е като просто седнете пред него, докато работи и изпробвате 2-3 рутинни задачи. Ако размерът ви пасва, сте късметлия, защото мониторът блести в много отношения и ще имате изключително модерен продукт на много добра цена.

Разни изкушения

Очевидно едно от нещата, заради които бихте си купили 4K дисплей, е за да гледате два източника едновременно. Ако не сте успели да гледате последния епизод на любимия сериал, май се досещате за какъв тип работа става дума. J Това, разбира се, е възможно благодарение на технологията Multiview. Поради липса на видеокарта, която да осигури комфортните 60 Hz при 4K резолюция, се наложи в играта да влезе малък трик – пуснахме монитора през DP и HDMI порта като два екрана с резолюция 1920х2160 пиксела (видеокартата, с която разполагаме има 2 DP порта и поддържа резолюции до QHD при 60 Hz), които в режим Multiview изглеждаха като един. При това движението на прозорците и скролирането по никакъв начин не се различаваха от обичайните. Единствената малка подробност беше наличието на два таскбара. :-)

Яркостта също е на ниво – от порядъка на 300 cd/m2, а времето за реакция на пикселите от 5 ms позволява и да разпуснете с някоя игра.

Но освен да се почива, трябва най-вече да се работи и Philips 241P6VPJKEB има с какво да ви впечатли. Като начало той покрива 99% от sRGB стандарта и работи с 10-битов цвят, т.е. може да показва над 1 милиард различни цветови нюанса. Професионалистите вече потриват доволно ръце, защото знаят колко важно е вярното цветопредаване.

Удобство, каквото очаквате от Philips

За специалистите има и една друга важна екстра, която далеч не всички производители предлагат – отлична стойка, която позволява движение във всички посоки, включително настройка по височина и завъртане на 90 градуса – предпочитан режим от много програмисти. На всичкото отгоре стойката служи и като своеобразен „чадър“ за кабели, защото по прост, но хитър начин ги прибира и скрива.

Удобството е налице и по отношение на възможностите за свързване – имате VGA, DVI-D, DisplayPort 1.2 и HDMI 2.0 с MHL 2.0 поддръжка. Забележка по отношение на ергономията заслужава начинът на монтаж на портовете – те висят надолу, което е на практика най-неудобният сценарий за свързване на кабели. За сметка на това HDMI 2.0 може да работи при честота 60 Hz в 4K режим, което е съвсем различна вселена в сравнение с 30-те Hz на по-стария HDMI 1.4. Ако и това не ви е достатъчно, на разположение имате 3 USB 3.0 порта, единият от които има опция за бързо зареждане на мобилни устройства (и при изключен дисплей). Ще оцените това, ако ползвате лаптоп, защото няма да се налага да включвате и изключвате по няколко USB кабела всеки път щом пристигате или напускате офиса.

Черешката на тортата е вградената уебкамера и колонките с мощност 2х2W. Естествено, не можете да очаквате чудеса от звука, но това оборудване е напълно достатъчно за видеоконференции, каквито ни се случват все по-често. Ето ви спестени още 3-4 кабела!

И за финал: Philips 241P6VPJKEB може да бъде наречен smart монитор. Той разполага с два сензора – Power и Light, които ще забележите в долната част на рамката. Първият „забелязва“, че сте мръднали за кафе и веднага затъмнява екрана, за да пести енергия (или по-скоро, за да не зарадва шефа с нещо пикантно), а вторият настройва яркостта спрямо нивата на околна светлина – време беше тази технология да дойде от смартфоните!

И така – едва ли има какво още да си пожелаете от един монитор, което Philips 241P6VPJKEB да не може да ви предложи. Неговата единствена особеност е сравнително малкият диагонал. Ако имате точно толкова място или орлов поглед, обаче, нищо чудно дълго време това да е любимият ви монитор!