От един монитор общо взето не очакваме повече от това да показва документи, сайтове, снимки и видео. Ако говорим за Philips 272B7QU това би било обидно подценяващо за качествата и функциите му. Мониторът чудесно се справя с традиционната си функция, благодарение на 27-инчовия екран с висока резолюция и над 1 милиард цвята, но истински блести по отношение на допълнителните си екстри – като наличието на USB-C порт и възможности за връзка с всякакви устройства.

Дисплеят е с тънки рамки, има ергономична стойка, вградена уеб камера (с поддръжка на Windows Hello) и доста сериозни възможности за връзка не само с компютър, но и с всякаква периферия. Като добавим и вградените стерео говорители – няма какво повече да искате. Размерът на екрана чудесно подхожда на резолюцията (или май по-скоро е обратното) и става за всякакви задачи, включително за лесна работа с повечко приложения.

Определено дизайнът впечатлева. В началото дори може да не забележите къде е скрит сензора за близост (Power Sensor), който се грижи за това да не се прахосва електричество, ако не сте пред екрана. Опцията хич не е за подценяване, защото ако в офиса има няколко такива дисплея, намаляването на сметката за ток, е гарантирано. И не се безпокойте, въпросният сензор използва само безвредна инфрачервена светлина.

Качеството на Full HD камерата е много добро (включително на вградения микрофон), а удачното ѝ позициониране дава много добра перспектива към вашата особа – все по-важен критерий в условията на онлайн общуване.

Преди да започнете работа с монитора, е редно да намерите оптималната му позиция. Няма да ви е трудно с настройващата се във всички направления стойка (и във височина до 15 см), която предлага и въртене на 90 градуса. Тази форма и механизъм на стойката отдавна служат вярно на Philips, но имаме две малки критики – основата е плътна и макар да е равна, заема немалко площ от бюрото, освен това екранът леко се поклаща, ако пишете по-агресивно.

Тъй като говорим за монитор за професионалсити - Philips 272B7QU дава пълни възможности за настройка на цветовата температура и гамата. Ако педантично точното цветопредаване не е вашия приоритет, можете да активиране LowBlue настройката, която щади очите – проверено и изпитано след немалко часове, прекарани плътно пред екрана. Режимът може да бъде конфигуриран в четири степени, но първата е най-приемлива откъм промяна на белия цвят.

В "пакета" получавате и т.нар. технология Ultra-Wide Color (реално над 1 милиард цвята) и това му помага да покрие 89% от AdobeRGB и 100% от sRGB. Похвала заслужава и малкото отклонение при цветопредаването – доста под 2 Delta-e и то с фабричната калибровка на дисплея. Контрастът и яркостта не са екстремно високи, но са напълно според изискванията към един офис монитор.

И тук идва голямата ПОЛОЖИТЕЛНА изненада - свързването! Освен стандартните цифрови портове, той разполага с USB-C и 4-портов USB 3.1 хъб. Може да ви звучи като нещо обикновено, но USB-C порта прави истинска магия, когато трябва да включите модерен ултрабук – само с един кабел ще можете да прехвърляте картина, звук и да осигурите мрежов достъп и захранване от и към преносимия компютър. Цялата останала периферия можете да свържете директно към монитора и то със скорост 10 Gbit/s. Единият от портовете позволява бързо зареждане на смартфони, но се уверете, че сте разрешили от менюто това да се случва, дори когато мониторът е заспал.

И нещо, с което Philips изпреварват конкуренцията при този модел: изходящ DisplayPort за свързване на още екрани, без нужда от още един кабел към компютъра и захранващ порт за мини компютри (напр. Intel NUC). Целта на всичко това е наистина да нямате кабели по бюрото и в краката. Мониторът е този чудесен хъб, към който е закачено всичко и това ви спестява десетки включвания и изключвания на кабели, всеки път, когато закачите лаптопа към него.

Моделът не е евтин, но когато говорим за удобство, ергономия и здраве, цената отстъпва на по-заден план. Philips неслучайно е има при бизнес мониторите и предлага в един пакет върхови технологии, екологичност, продуктивност и ефективност, каквито са по силите на много малко производители.