Няма да е пресилено, ако кажем, че геймингът е новият спасителен пояс за производителите на компютърен хардуер, след като продажбите на офис модели силно се забавиха през последните месеци. Така че не е изненада, че в този сегмент влизат все повече нови играчи. В случая, обаче, не става дума за безизвестна китайска компания, която е решила да направи най-шарения дизайн на периферия, а за сериозното име Philips. И макар, че това се случва на сравнително късен етап, този ход има своите предимства.

От една страна Philips Monitors може да разчита на ноу-хауто при геймърските монитори на роднинската марка AOC, която е водеща в много от категориите. А от друга Philips излиза с изцяло нова философия и дизайнерски език, обединени под новата марка Evnia.

Първите два модела, които компанията представи по време и малко след анонса на новия бранд, са 34M2C7600MV и 27M2C5500W. Веднага става ясно, че позиционирането на марката е във високия сегмент, където уникалният дизайн и върховите спецификации имат думата.

27M2C5500W е за взискателни геймъри

Най-малкият монитор в гамата Evnia е и доста универсален. 27-инчовият размер, супер минималистичната стойка и тъмно сивия цвят без съмнение ще паснат на почти всички. Освен по качественото покритие на повърхностите, няма как да по друг начин да се ориентирате за качествата на този модел преди да започнете да го използвате.

А те не са никак малко. 240-херцовият VA панел е с Quad HD резолюция (2560х1440) и сравнително агресивна извивка 1000R. Което също е плюс, защото картината ви обгръща още по-плътно. Philips Evnia 27M2C5500W разполага с low input lag режим и постига 1 ms време за реакция (GtG) или 0,5 ms MPRT. Като добавим яркост от 400 cd/m2 и контрастно съотношение 3000:1, то вече можете да си представите колко наситена и плавна е картината. За това принос имат технологиите Flicker-Free и AMD FreeSync Premium Pro.

Моделът покрива 98.5% от NTSC и 119% от sRGB, което е повече от достатъчно за игри и забавления. Ще можете да се насладите и на HDR съдържание, благодарение на поддръжката на DisplayHDR 400.

От Philips са обърнали внимание на хомогенността на картината (както подобава на монитор с претенции). В режим SmartUniformity яркостта по целия екран е в диапазона 93-105%, а по отношение на цветовете се постига Delta E < 2.

Очите ви също ще са защитени с наличието на LowBlue режим и EasyRead за приятно и ненатоварващо четене на текстове.

Philips Evnia 27M2C5500W е с функция MultiView, така че да можете да гледате картина от два източника едновременно. Можете да ги закачите към един от двата HDMI 2.0 или двата DisplayPort 1.4 входове. За удобство моделът разполага и с вграден 4-портов USB 3.2 Gen 1 хъб със скорост на предаване до 5 Gbps.

Моделът е на върха и по отношение на ергономията, благодарение на стойката, която позволява регулиране във всички посоки, включително във височина в обхват 130 мм.

Управлението е сравнително интуитивно с джойстика на гърба – бързо ще свикнете с движенията му.

А сега е време да помечтаем за още по-висока резолюция, по-голяма дълбочина на цветовете и още по-грабващ дизайн с Philips Evnia 34M2C7600MV.

Philips Evnia 34M2C7600MVобразец за подражание

Този 34-инчоя WQHD модел със съотношение на страните 21:9 изобщо не е скромен. Стилният му дизайн в бяло веднага загатва за продукт от друг клас и впечатлението на живо (а и цената) потвърждава това.

Тук VA панелът също е извит с радиус 1500R и въпреки високата резолюция, честотата на опресняване далеч не е скромна – 165 Hz. Освен поддръжката на 1,07 милиарда цвята (97% от DCI-P3) и сертификата DisplayHDR 1400 тук черешката на тортата е Mini LED подсветката със 1152 затъмняващи се зони. Благодарение на нея картината винаги е супер контрастна и рязка и то във всяка област от екрана.

Philips Evnia 34M2C7600MV е разработен с мисъл за игри и това си личи. Освен специализиран геймърски режим, който можете да активирате от настройките, той предлага AdaptiveSync и Low Input Lag.

Като допълнително удобство за работещите хора Philips са осигурили две ценни екстри – USB-C порт за супер лесна връзка с лаптоп (+зареждане до 90W) и наличие на KVM превключвател, с който можете да управлявате два компютъра с един комплект клавиатура и мишка. Достатъчно е да закачите единия към USB-C порта, а другия към USB-uplink порта на монитора.

Една страхотна изненада, която можете да видите само в мониторите на Philips, е наличието на 4-странна Ambiglow технология. Играта и гледането на филми с този допълнителен цветен ореол е истинско удоволствие, което много хора ценят и обичат.

Philips Evnia 34M2C7600MV не разочарова и по отношение на звука. Двата говорителя с мощност по 5W са захранени от DTS Sound технология за обработка на звука. В сравнение с обикновени монитор с вграден звук тук говорим за много по-силно и отчетливо аудио, което наистина може да замени малки компютърни колонки.

Стойката е малко произведение на изкуството. Освен, че е доста елегантна и заема минимум площ от бюрото, тя предлага всички възможности за постигане на оптимално ергономично позициониране на екрана. А ако се каните да прекарвате часове пред него, това е много важно. Можете дори да прикрепите кабелите в задната ѝ част, за да не дразнят погледа ви.

Безспорно Philips прави смислено усилие на пазара на гейминг монитор с атрактивните и качествени модели Evnia. Макар цената им да е сравнително висока, те със сигурност ще допаднат на потребителите, които искат да избягат от крещящия гейминг стил на конкурентите и да не правят компромис с техническите характеристики. С Evnia те получават достатъчно открояващ се, стилен дизайн, качествена изработка, ценни допълнителни екстри и гарантирано удоволствие в игрите.