Заглавието може да ви звучи малко двусмислено, но точно това е целта. Защото новото поколение лаптопи от серията Prestige не е просто отличен ултрабук, а истинска иновативна машина, в която са въплътени всички нови технологии. От друга страна той може да бъде използван успешно не само за сериозна работа, но и за забавления, благодарение на солидната видеокарта NVIDIA GeForce RTX 4060 с 8 GB видеопамет.

Външен вид и изработка

Серията Prestige на MSI определено не разочарова по отношение на използваните материали и качеството на сглобката. Магнезиево-алуминиевото шаси и металните повърхности не само изглеждат отлично и са приятни на пипане, но и спомагат сериозно за олекотяването на машината.

С това поколение MSI са решили да направят и малко по-кардинална промяна в дизайна. При отваряне на капака лаптопът вече не изправя задната си част леко, за да позволи на студен въздух да постъпва към вентилаторите, а е напълно равен върху гумените крачета. При това пантата на екрана вече не е в края на шасито, а върху горната част. Така при отворен екран зад него остават около 2 см от долната част. Това се налага най-вече заради използването на по-сериозно охлаждане с два вентилатора и четири топлинни тръби. Предвидени са отвори отстрани и отзад на лаптопа, през които горещият въздух излиза лесно.

Друга промяна в сравнение с предишните модели е преминаването към голямо сребристо лого на капака зад екрана, което вече не е толкова дискретно. Дали това ви допада повече трябва да решите сами.

Отвътре лаптопът има максимално изчистен дизайн. Акцентите на това пространство са големият и приятен за използване тъчпад и осветената в студено бяло клавиатура. Самата клавиатура е малко по-малка от предишните модели, тъй като рамките от двете и страни са малко по-широки, а същевременно е увеличено и разстоянието между бутоните. Това ги прави с една идея по-малки, което също е малък минус. За съжаление едни от най-често използваните клавиши – четири посоки и PageUp/PageDown са станали направо миниатюрни и трудни за работа. Въпреки това, реакцията на клавиатурата е точна и писането е ефективно и приятно.

Като цяло шасито не издава скърцащи звуци и създава впечатление на солидно - това се доказва от сертификата MIL-STD-810H за военна издръжливост. Така че няма какво да ви притеснява да носите лаптопа навсякъде с вас.

Хардуер и интерфейси

В MSI Prestige 14 AI Studio C1VFG се използват най-новите процесори от 14-то поколение, в които има цели четири типа изчислителни ядра – производителни, ефективни и такива с ниска мощност, както и така нареченото NPU (Neural Processing Unit) за локална обработка на AI приложения. Дали от последното вече се нуждаем, все още е спорно, но със сигурност скоро ще му дойде времето. Конкретният тестов лаптоп дойде с процесор Intel® Core Ultra 7 165H с честота до 5.0 GHz и конфигурация от ядра 6+8+2, която дава възможност за едновременна обработка на 22 потока с инструкции. Към тази внушителна изчислителна мощ добавяме още 32 GB DDR5 памет и вече споменатата видеокарта 4060 с максимална мощност 45W. Разбира се, в лаптопа попада и NVMe SSD PCIe Gen. 4 с капацитет 1 TB. Ясно е, че с такива спецификации можете спокойно да подкарате и тежък софтуер за дизайн, видеообработка, проектиране, 3D анимация и изобщо каквото ви е нужно.

Но за дизайнерите има още един важен компонент, който при MSI Prestige 14 AI Studio C1VFG също е на топ ниво – екранът. Макар и 14-инчов, той е с резолюция 2880х1800 пиксела. Не можем да я наречем точно стандартна, но да не забравяме, че дисплеят е с пропорции 16:10 и предлага допълнително място във височина, което всеки би трябвало да приветства. Доста убедително е твърдението, че той покрива 100% от DCI-P3 и при реални замервания това се потвърждава – чудесна новина за работещите с изображения. И ако сега се надявате, той да има и честота на опресняване поне 120 Hz, ще ви разочаровам. Максимумът е 60 Hz, което показва, че тази машина е предвидена най-вече за работа. Което разбира се не пречи да пуснете някоя игра с 60 FPS – хардуерът напълно го позволява, така че винаги можете да отморите по любимия начин. Можете да видите резултата от теста 3D Mark TimeSpy, който доказва тези думи:

При това при нас дойде инженерен семпъл, а не най-финалната версия на продукта, така че действителният резултат може и да е малко по-висок.

Резултатите в теста Cinebench 2024 също бяха доста убедителни - MSI Prestige 14 AI Studio C1VFG изпреварва по производителност AMD Ryzen 5800X.

Скоростта на последователно четене леко надхвърля 7000 MB/s и в комбинация със солидния обем оперативна памет работата с големи файлове не е никакъв проблем. Лаптопът определено отговаря на претенциите си за много бърз ултрабук.

По отношение на портовете нещата също са на ниво: два USB-C, от които единият поддържа Thunderbolt 4, а и двата – DP режим за свързване на монитор и зареждане с мощност до 140 W. И тъй като аз поне не знам да има монитор който да предлага толкова, вероятно ще се нуждаете от захранващия адаптер, който Слава Богу, е достатъчно компактен и лек.

От MSI са решили да добавят и HDMI 2.1 порт за допълнителна съвместимост с външни екрани и проектори, но пък липсва microSD карт слота. За сметка на това разполагате с RJ-45 порт за LAN кабел, който в много случаи ще ви е от полза. Наличието на 3.5-милиметров аудио жак за слушалки с микрофон също е плюс, още повече, че MSI гледа съвсем сериозно на качеството на звука и използва качествен DAC в своите машини, така че ще можете да слушате музика дори с hi-res качество без нужда от допълнителен хардуер.

С MSI Prestige 14 AI Studio C1VFG получавате още Wi-Fi 7 безжична технология, което определено е плюс, стига да разполагате с такава мрежа. По-високата скорост и подобрената надеждност на връзката гарантират, че е много малко вероятно да не сте доволни от качеството на безжичната връзка. Реално погледнато тя вече е по-бърза дори от кабелната поне на теория, но и на практика ще се радвате на нечувани скорости на трансфер на информация по въздуха.

AI функции и впечатления от работата

Съвсем в духа на актуалните тенденции и MSI яхна AI вълната, което се вижда още от името на модела. Хубавото е, че тук не говорим за псевдо AI функции със съмнителна полза, а за реално работещи технологии и то в няколко направления.

Смарт режимът за оптимизиране на ресурсите на машината не е нов, но за сметка на това работи добре и реално си е изкуствен интелект. За тези, които не са наясно, припомням, че на база използваните приложения лаптопът сам решава кое да приоритизира, така че да обезпечи оптимална производителност или живот на батерията, например. За потребителя това се случва автоматично и той просто се наслаждава на гладка работа във всички един момент.

Друга посока, в която AI ни е от полза, е настройката на микрофоните при разговори. Те улавят позицията на говорещия и изчистват речта, респективно филтрират околния шум и ви правят много по-лесно разбираеми, което е сериозна полза във всеки видеоразговор.

Примерите не спират до тук - MSI Prestige 14 AI Studio C1VFG може дори да разпознае, ако някой наднича в екрана ви и да го затъмни, така че да го затрудни максимално.

MSI са включили дори AI генератор на изображения по зададено текстово описание, който работи основно на самата машина, а не изцяло в облака. Хубава и работеща идея!

В условията на ежедневна работа, машината изпъква със своя отличен екран, ергономия и производителност. Работата върви гладко и с желание, няма от какво да се оплачете в това отношение.

Ако трябва да говорим за недостатъци, те са свързани с бремето на последните поколения – топлината. Колкото и добре да изглежда конструкцията на охлаждането на лаптопа, да не забравяме, че говорим за тънко 14-инчово шаси с доста мощни компоненти. И макар прогресът в това отношение да е видим в сравнение с по-старите машини с 10-то и 11-то поколение процесори Intel, то при натоварване температурата определено се усеща, макар и не по неприятен начин. Вероятно по-досадният ефект е от неизбежния шум от вентилаторите, който също е станал доста по-ненатрапчив в сравнение с по-старите модели. Все пак едва ли искате да работите цял ден на 14-инчов екран, така че е съвсем нормално да поставите лаптопа върху охлаждаща подложка и да го свържете към голям монитор (само с един кабел при това).

Реалните замервания по време на тестовете потвърждават добрата работа на охлаждането. Температурата на процесора много рядко надхвърля 85 градуса, а видеокартата не минава 74-5, което е далеч от опасните стойности за този компонент.

В заключение MSI Prestige 14 AI Studio C1VFG е учудващо способна машина, някакси събрана в много компактно, семпло, но стилно и здраво шаси, която без проблем ще се справи с всякакви задачи. Отличният дисплей е силен коз при избора, а теглото от 1,7 кг е сериозно постижение предвид вградените компоненти. Резултатът е още по-впечатляващ предвид факта, че в лаптопа е монтирана доста солидна 90 Wh батерия, която и при не много щадящо използване ще ви осигури поне 5-6 часа работа. По-важното е, че тази много добра мобилност ви дава възможност да се продуктивни буквално навсякъде, а това за много хора е безценно.