Той гордо носи марката „Porsche Design”, а това винаги рязко вдига нивото на очакванията. Задачата пред легендарното немско студио не е била лесна – да демонстрират върхов стил върху продукт, който от поне 10 години попада в капана на закономерността „функцията определя формата“. Дори най-съвременните монитори, с почти невидими рамки, не могат да избягат от класическата форма на екран върху масивна стойка и сноп кабели, които излизат отзад. Досега…

С двата модела AOC PDS271 и PDS241 – аналогични като дизайн и характеристики, но различаващи се по своя размер – съответно 27“ и 24“ – Studio F. A. Porsche успява да обърне уравнението в полза на стила. Изключително тънкият екран с дебелина само 5.2 мм в горната си част и асиметричната метална стойка завинаги скъсват с класическите форми на компютърния монитор. И докато още се опитвате да осмислите как това се случва чак сега, голямата изненада тепърва предстои – AOC PDS241 (който тествах) няма нито един порт на гърба, т.е. нито един кабел няма да загрозява елегантния му силует. По-инженерно настроените вече се питат как тогава се свързва този монитор и отговорът отново е изцяло подчинен на стила: захранващият и сигнален кабели са скрити в тънката рамка на стойката и излизат от нея в задния ѝ край. На практика кабелите се включват в специална външна кутия, която спокойно може да се остане скрита под бюрото.

Резултатът от това дизайнерско усилие е външен вид, който гарантирано събира погледите. С други думи това е следващият ви „fashion statement”, ако държите да впечатлявате клиентите си. Затова безспорно мястото на AOC PDS241 е във фронт офисите – буквано пред лицето на клиента, където да демонстрира високия имидж на компанията и да внушава на посетителите, че в работата си тя използва само висококласна техника.

Под повърхността на модела няма изненади – качествен IPS панел, но с резолюция Full HD, което може да се стори малко на хората, искащи да го използват за дизайнерски задачи (от AOC обещават, че това скоро ще се промени). Освен с отлични ъгли на видимост, той може да се похвали и със 100% sRGB покритие, което го прави пригоден за професионална употреба. Когато стане дума за разтоварване, обаче, сте сравнително ограничени от времето за реакция от 4 ms и честотата на опресняване от 60 Hz, така че едва ли ще се изкефите в максимална степен на FPS заглавията, но това не е проблем за другите категории игри, в които ще се наслаждавате на чудесни цветове. Личното ми впечатление от ползването на модела, е че той напълно задоволява и най-високите изисквания към качеството на картината по отношение на наситеността на цветовете, яркостта, контраста и равномерното разпределение на подсветката, а антирефлексното му покритие върши работата си без забележки.

Остава да ви споделя още няколко лоши и една добра новина. Започвам с лошите. Както можете да се досетите, модата взима своите жертви и в този случай – конкретно при AOC PDS241 това се изразява в невъзможност за регулиране на дисплея освен във вертикална посока. Другата особеност, свързана с оригиналното окабеляване на модела, е че той предлага един единствен HDMI 1.4 порт. Не считам това за особен недостатък, защото по мое мнение над 90% от потребителите използват един източник на сигнал към монитора, а в случая компромисът определено си заслужава. И още една малка дреболия – управлението на монитора се извършва от бутони, които са разположени на долната му страна, отдясно. За да не се наруши външния му вид, отпред няма обозначения, което до голяма степен довежда процеса на настройка до познатия „проба-грешка“. За щастие AOC предлагат софтуера iMenu, с помощта на който можете да направите настройките впоследствие направо с мишката.

И сега голямата добра новина – противно на очакванията за „дизайнерски“ модел, цената на AOC PDS241 си остава достъпна – 429 лв. с ДДС – на практика колкото струва смартфон от среден клас. Това поне за мен премахва последната пречка пред покупката на този модел за всички офиси, които имат претенциите да са модерни, оригинални и имиджови. Защото AOC PDS241 е глътка свеж въздух в света на кабелите и скучните пластмаси, която не си струва да пренебрегвате.