Колкото и да обичате техниката, в един момент разумът трябва да надделее! Хубаво е да имате най-новото, най-бързото и най-голямото, но понякога то просто е излишен разход. Така че ако нямате търпение да излезе следващия iPhone, следващ стила “ама то същото като предишното“ и с радост да дадете за него 1700 лв. по-скоро сте объркали блога. Ако пък не сте, продължавайте да четете, защото ще попаднете на чудесен монитор, който не е скъп, но за сметка на това е много привлекателен.

Извън клишето

Philips 234E5QHAW е сигнал за хората с развито чувство за естетика. Когато осъзнаете, че стереотипите са разбити и един монитор може да бъде не само черен (какво ли си мисли Хенри Форд сега?), веднага попадате в капана на модата и на желанието да притежавате нещо уникално, което всеки ще забележи. При този модел е било достатъчно цветът на корпуса да бъде сменен на бял, за да се превърне той в истински „лебед“. Освен, че е модерно и изглежда високотехнологично, бялото подчертава елегантността на екрана, още повече, че в случая той е с тънка рамка в горната и страничните части. С две думи - Philips 234E5QHAW е елегантен дисплей, който ще стои добре във всяко помещение.

Ергономията

Физическите бутони за настройка изпъкват на долната част на рамката, т.е. лесно ще определите къде се намира всеки бутон, без да се налага да търсите с пръсти и да бъркате кой натискате.

Конекторите за интерфейсите са разположени възможно най-удобно на гърба, така че с тях няма да имате никакъв проблем. Разбира се, налице е HDMI, с който да постигнете максимално качество на картината.

За съжаление Philips 234E5QHAW използва един от старите модели стойки, което значи липса на корекция на височината, а още по-лошо – не съвсем добра стабилност. Това е малко странно, предвид че стойката е достатъчно масивна. Така че ако сте по-бурни в писането на клавиатурата, това може да ви донесе дискомфорт, свързан с клатене на екрана.

Хубава матрица

Диагоналът на екрана от 23 инча е достатъчен за повечето задачи и е истинско попадение в десетката, ако нямате много място. Екранната площ е достатъчна, дори за умерен мултитаскинг, благодарение на Full HD резолюцията. И макар мониторът да струва малко над 300 лв., той е с VA-IPS матрица, а това значи живи цветове и широки зрителни ъгли.

Яркостта на панела леко превишава обещаваните стойности – тя достига почти 270 cd/m2, а контрастът (статичен) също е на ниво – почти 800:1. Разпределението на осветеността и еднородността на цветовете по панела влиза в допустимите граници. Цветовете на панела отговарят на 98% покритие на sRGB и това го прави подходящ за обикновена дизайнерска работа – без претенции за перфектни резултати при печат. Можете дори да разпуснете с някоя игра – времето за реакция от 5 ms позволява това.

Вградените говорители могат да свършат работа да изгледате някой клип с приятели, но едва ли ще ви очароват при гледане на филми и игри – те са предвидени по-скоро за осигуряване на приличен звук в офиса.

В заключение, Philips 234E5QHAW е доста универсално предложение за цената си, което ще ви предложи качествена картина за почти всякакви приложения. Ако по някаква причина не искате да бъдете интересни и оригинални, на пазара се предлага и версия в скучното черно.