Ясно е, че когато избирате 4K монитор с ограничен бюджет, ще трябва да се задоволите с TN матрица. Това не е непременно лошо, защото пък ще получите бърза реакция в игрите. Един такъв модел е Philips 288P6LJEB, който няма претенции да е шампион по отношение на качеството на изображението, но пък може да се окаже добра сделка със своите 28 инча диагонал.

Перфектна ергономия

Типично за моделите на Philips, и 288P6LJEB предлага настройка на стойката във височина, както и завъртане на 90 градуса. На практика няма какво повече да искате. Ако при толкова настройки, не успявате да намерите перфектната позиция пред монитора, проблемът не е в него. J

За удобството при използване помага и помощния софтуер SmartControl, който ще ви спести изнервящата проба-грешка с бутоните на корпуса, за да настроите монитора.

Качества на изображението

Въпреки ограниченията на TN панела Philips 288P6LJEB може да постигне над 96% sRGB съответствие, което никак не е зле. За съжаление най-евтиният тип матрица ограничава зрителните ъгли до около 45 градуса от вертикала, което не винаги е достатъчно.

Моделът търпи критика и по отношение на яркостта и контраста. Той постига около 240 cd/m2, което в повечето случаи е достатъчно, но не и ако седите с гръб към ярък прозорец или осветително тяло. Контрастът също не е повод за хвалба – мониторът постига типично съотношение малко под 800:1.

Други екстри

При това положение ви остава утехата от високата резолюция и наличието на MHL порт, с който ще можете да показвате всичко от смартфона или таблета си на големия екран.

USB 3.0 порта определено е полезна екстра и поне за мен задължителна опция за всеки голям монитор, на който нищо не пречи да играе ролята на свързващ център за вашата периферия.

И последно остана да похваля звука на вградените колонки, каквито далеч не са налични във всеки 4K монитор. Макар очаквано да не блестят в ниските честоти, те предлагат достатъчно приличен звук и съвсем спокойно да поемат моментите, в които искате да погледате видео в YouTube или да послушате онлайн радио.