Когато говорим за монитори, винаги уточняваме за какъв модел става дума – професионален или геймърски. Изискванията към тези два продуктови сегмента са толкова различни, че те почти нямат пресечни точки. Или поне досега. Защото Philips определено ще преобърнат представите ви в това отношение със забележителния 329M1RV/00.

Компанията позиционира модела като монитор за конзолни игри, но честно казано, това е силно подценяване на качествата му. Да, този модел е напълно подходящ и съвместим с последните поколения конзоли и даже гордо носи логото “Designed for XBOX”, но той е чудесен за поне още две приложения – игра на PC и работа с професионални приложения. Поддръжката на Display HDR 400 в комбинация с големия размер, го прави много подходящ и за гледане на видео. Има още няколко приятни изненади, които няма да забележите на пръв поглед, но за това след малко.

Philips 329M1RV/00 използва плосък IPS панел с диагонал 31,5 инча (80 см), пълна 4K резолюция със стандартно съотношение 16:9, зрителни ъгли 178/178 градуса и покритие против отблясъци. Той постига контраст от 1000:1 и яркост до 500 cd/m2. Според Philips времето за реакция на пикселите е 1 ms GtG и MPRT. Като прибавим към това и честотата на опресняване от 144 Hz при 4K (120 Hz за конзоли), то пред вас стоят спецификациите на отличен геймърски дисплей с ултра висока резолюция.

Тук обаче започват изненадите, които веднага ще привлекат вниманието на професионалистите. Покритието на цветовите пространства е 113% NTSC, 124% sRGB, 111% Adobe RGB. Поддържат се 1,07 милиарда цвята. Тези цифри автоматично отварят вратите пред всякакви приложения за графична и видео обработка. Philips гарантира Delta E за отклонение на цветовете под 2 (в sRGB режим), а отделно е наличен и режим Smart Uniformity, където еднородността на яркостта е в границите 93-105% по цялата площ. Този монитор просто няма как да се окаже неподготвен, независимо какво сте решили да правите на него. Когато работите с офис приложения, можете да се възползвате от Low Blue режима, технологията Flicker-free за премахване на трептенето така или иначе винаги е активна.

Но да поговорим за удобствата. На пазара няма да намерите много геймърски монитори, които имат USB-C порт. Philips 329M1RV/00 е приятно изключение, към което можете да свържете работния лаптоп и да го зареждате с до 65W, разбира се, само с един кабел. Тъй като мониторът разполага с цели три HDMI 2.1 порта, един DisplayPort 1.4, един USB-C и 4-портов USB 3.2 хъб, е много лесно да закачите към него повече от един източник. Вграденият KVM превключвател ще ви даде възможност да управлявате два компютъра само с един комплект клавиатура и мишка (когато са свързани към USB-C и USB-B uplink портовете), което е истинско облекчение. Освен това можете да гледате картина от двата едновременно на екрана, благодарение на функцията Picture-by-picture.

Но да се върнем на игрите. Поддръжката на AMD FreeSync Premium гарантира плавна графика и тя наистина е такава. С прилична система и видеокарта от класа на GeForce RTX 3070 или по-мощна играта в 4K резолюция с 80-100 кадъра в секунда е наистина изключително приятна. Потапянето във виртуалните светове е завладяващо благодарение на големия размер и богатите цветове на панела. В игрите, които поддържат HDR (напр. Doom Eternal), този режим автоматично се разпознава и визуалното пиршество отива на по-горно ниво.

Освен това мониторът има Low Input Lag режим, който осезаемо намалява входното закъснение. От менюто можете да активирате дори постоянен мерник на екрана, а ако не ви се влиза в дълбочина в настройките, можете да ползвате трите предварително зададени геймърски режима FPS, Racing, RTS или да конфигурирате два свои профила. Наличен е и отделен профил за XBOX, който би трябвало да зададе оптималните настройки, когато играете на такава конзола. Поддържа се променлива честота на опресняване (VRR) и това е гаранция за изключително гладък геймплей. Когато дойде време за работа или почивка, имате на разположение Movie, Economy, Smart Uniformity, Low Blue.

Една от най-големите изненади остана за финал - Philips 329M1RV/00 има четиристранна Ambiglow подсветка, която създава светлинен ореол зад екрана. Тя не е твърде ярка, за да ви разсейва, но създава доста приятни ефекти, особено по време на игри и филми (вероятно ще искате да я изключите при работа заради рязката промяна на светлините при превключване на прозорците). При това настройките са доста разнообразни – Ambiglow може да следва картината на екрана, музиката, да върти циклично цветове по и обратно на посока на часовниковата стрелка, дори да „диша“ (много популярно сред RGB феновете), а вие имате персонален контрол върху скоростта и цветовете на ефектите директно през екранното меню. Единственото условия, за да е насладата максимална, е все пак да имате светла стена зад монитора и непрозрачно бюро.

С Philips 329M1RV/00 дори няма да ви трябват слушалки. Мощните говорители 2х5W имат DTS Sounds поддръжка и освен, че звучат силно, могат спокойно да изпълняват ролята на малки колонки при гледане на филми и игра – без да ви дразнят с кух и небалансиран звук.

Philips 329M1RV/00 е елегантен монитор с много семпъл дизайн, подвластен на симетричните ъгловати форми, който има нетрадиционно оформена стойка под формата на буква „Т“ (обърната с широката част към вас). Тя е масивна, но не стабилизира перфектно екрана при раздвижване на масата. Въпреки това тя предлага всички настройки, включително на височината в обхват 13 см и обръщане в режим портрет. На предната част лисват каквито и да е бутони – вдясно е само малкият индикатор за захранването. Управлението се извършва с джойстик-бутон на гърба вдясно, с който бързо можете да преминавате из менютата. Последните са структурирани логично и лесно ще намерите търсената настройка, макар да не са графично напудрени и цветни, а преди всичко подредени и функционални.

Ако ви трябва голям монитор с висока резолюция, който няма да се спре пред нищо, то не изпускайте от поглед Philips 329M1RV/00.