Ако решите, че ви е нужен голям монитор (а това винаги е добро решение) и успеете да свикнете с мисълта, че екран над 28 инча не е твърде огромен, Philips има какво да ви предложи. Моделът 328P6VJEB е с диагонал 31.5 инча – на практика колкото стандартен телевизор, но всъщност е много повече по отношение на качеството на картината.

След като се разделите с 1399 лв. на касата в магазина, ще се озовете пред внушителен по размери кашон. Носейки го, трудно ще убедите някого, че това е просто монитор, но всъщност размерите на кашона имат своята обосновка. Philips 328P6VJEB е един от най-внимателно опакованите продукти – вътре ще откриете още един кашон, който е изолиран от външния за всеки случай. Така дори небрежните куриери имат минимален шанс да повредят скъпото устройство.

Когато успеете да измъкнете големия екран и да монтирате стойката (става бързо и лесно, но ще ви трябва отвертка), ще се отзовете пред добре позната картина (ако сте ползвали други модели на марката). Дизайнът на Philips 328P6VJEB е типичен за бизнес моделите и не е нищо ново. За сметка на това е солиден, функционален и достатъчно универсален. Черното със сребристи акценти е класическа комбинация, която пасва на всякакви офис среди и дори у дома. Отсега знайте, че няма да оберете овациите на приятели и колеги, защото моделът може да мине за стилен, но не чак за елегантен, красив или грабващ. Това се подсилва от факта, че Philips не са използвали тристранния „безрамков“ дизайн, познат ни вече от други модели, който прави екрана да „стои“ много по-впечатляващо в пространството.

Всичко това обаче не е за сметка на ергономията, защото получавате всички опции за настройка: завъртане, накланяне, регулиране по височина в обхват 18 см и обръщане в режим портрет на 90 градуса. Като добавим и стабилното стоене, няма какво повече да се желае в това отношение.

Има какво да се желае по отношение на управлението на дисплея, защото то си остава добре познатото – с тъч бутони на долната страна на рамката и екранни менюта, които не са точно най-бързия начин за откриване и промяна на настройките. Още повече, че на тъмно почти няма шанс да уцелите бутоните. Не е предвиден и начин за бързо регулиране на силата на звука, ако все пак решите да използвате вградените говорители, които нито са много мощни, нито много качествени.

Като оставим настрана тези дребни недостатъци, можем да кажем само хубави неща за Philips 328P6VJEB. И по-точно за неговия екран. Той използва VA матрица с резолюция 3840х2160 пиксела и се отличава с кристално ясна картина, което доставя истинско удоволствие при работа с приложения с по-сложен интерфейс. При този размер 4K резолюцията е истинско удоволствие за очите и не се налага да мащабирате елементите на операционната система. Буквално можете да се чудите какво да правите толкова екранно пространство и ако не работите с много приложения едновременно, можете да се възползвате от PIP и PBP функциите, които позволяват да включите втори сигнал, който да се извежда на екрана – например от цифровия кабелен приемник.

Като стана дума за входовете - Philips 328P6VJEB разполага с HDMI 2.0b, DisplayPort, DVI, VGA и 4х USB 3.0, които са удобно разположени за включване на малка периферия.

По-задълбоченото изследване на настройките на дисплея показват, че фабричното калибриране, макар и добро, не е най-оптимално. Допълнителната настройка вкарва картината в параметри, които наистина отговарят на високите претенции на модела: неутралността на сивото, точността и спектъра на цветовете са чудесни. Това не е изненада, тъй като по спецификация Philips 328P6VJEB използва 10-битово представяне на цветовете (над 1 милиард) и покрива 85% от диапазона NTSC. Ако не разполагате с калибратор, можете да използвате sRGB режима, който обаче фиксира яркостта на 100%.

В заключение, Philips 328P6VJEB е подходящ за професионалисти, които проектират или програмират, както и за графични и видео дизайнери. Независимо от липсата на FreeSync или G-Sync, моделът напълно става и за игри, благодарение на малкото входно закъснение на сигнала и приличното време за реакция на матрицата. А с този размер и резолюция няма как да не ви се доиграе.