Свикнали сме да асоциираме еволюцията при компютърните монитори най-вече с увеличаването на размерите на екрана и резолюцията, както и с оптимизирането на цветовете и зрителните ъгли, с използването на по-тънки рамки и т.н. Най-смисленото развитие на тази категория продукти през последните две години, обаче, е свързано с възможността им за свързване към компютър. Съвременните монитори с USB-C поддръжка вече могат да бъдат един истински хъб за цялата ви периферия и до голяма степен да облекчат кабелната бъркотия.

Става дума за USB-C докинг технологията, която категорично променя ситуацията, защото изисква само един кабел между компютъра и монитора. И това не е всичко, защото този един кабел пренася не само картина и звук, но и данни, а отгоре на всичко зарежда и лаптопа. Точно затова новият Philips 329P9H е толкова интересен. Но и не само заради това, защото от Philips са се постарали сериозно да заредят модела с редица технологични екстри, които определено подобряват потребителското преживяване и ергономията.

Когато извадите Philips 329P9H от кашона, ще установите, че дизайнът остава сравнително консервативен като форми и цветове – основно черно със сребърен акцент в стойката. Въпреки това си личи, че дисплеят е пуснат през 2019 г., защото панелът е „безрамков“ от четирите страни и определено изглежда много приятно. Стойката не е нова разработка, но за сметка на това е от доказаните професионални стойки на Philips, т.е. тя е стабилна и удобна, с настройка по височина и прорез по вертикала, който позволява лесно прибиране на кабелите, за да не висят свободно отзад. Интерес предизвиква завъртащата се плочка с логото на марката в долната част, която можете да приберете, ако искате максимално изчистена визия и нито милиметър повече дебелина на рамката. Имайте предвид, обаче, че в нея е интегриран и сензорът за околна светлина, който влияе на яркостта на подсветката на екрана. Целият екран може да се завърта на 90 градуса – важна подробност за някои специфични категории потребители.

Това, което може и да не забележите на първо време, е прибраната в горната част уеб камера с резолюция 2 мегапиксела, която изскача при натискане и се завърта на 90 градуса, за да „погледне“ към потребителя. В нея са интегрирани датчиците за идентификация по системата Windows Hello, както и два микрофона. Макар всичко това да работи добре, чисто конструктивно има какво да се желае – механизмът се усеща не много солиден и изпипан, а обратното прибиране на камерата изисква малко повече усилия, отколкото би трябвало. Ако не друго, поне няма да ви се налага да лепите тиксо върху сензора.

Самият панел е произведен по IPS технология и съвсем очаквано предлага чудесни цветове и зрителни ъгли. 4K резолюцията също пасва чудесно на 31,5-инчовия размер и радва със супер детайли и много екранна площ. За да се възползвате максимално от нея, можете да използвате полезните технологии PbP и PiP и да пуснете сигнал от два източника едновременно. В екранните менюта тази опция се управлява от позицията MultiView.

В кутията на Philips 329P9H ще намерите и лист със справка за фабричното калибриране и на дисплея и еднородността на подсветката, което показва внимание към детайла и честен подход към професионалните потребители. Наличен е режим Smart Uniformity, който във възможно най-голяма степен компенсира нееднородността на задното осветяване на панела, за да ви даде максимално еднакво изображение по цялата му площ. Работещите продължително време пък могат да се възползват от щадящата очите функция Low Blue.

Ако се върнем към „черешката на тортата“ – USB-C докинг функцията – инвестицията в компютър с такъв интерфейс наистина си заслужава, защото освен драстичното намаляване на броя кабели, получавате възможност да закачите директно на монитора почти цялата периферия – налични са два USB 3.1 порта с висока скорост на трансфер и дори Ethernet LAN порт, така че да не са налага да включвате дебелия кабел към компютъра.

Видео и аудио сигналите могат да „пътуват“ и по Display Port и HDMI (налични са 2 броя). Хубава екстра е наличието на Display Port out, където можете да включите втори монитор директно към първия и така да отпадне нуждата от още един порт от видеокартата (което е особено голям проблем при лаптопите).

И понеже всеки един технологичен продукт в днешно време трябва да е и екологично съобразен, Philips 329P9H идва с фирмения Power Sensor, който намалява яркостта или дори изключва екрана, когато не сте пред него – доста хитро, автоматично и полезно – и за сметката за ток, и за природата.

Макар да не е евтин Philips 329P9H, предлага всичко актуално в технологичен аспект и това не е самоцел, а реално полезни предимства, които повишават продуктивността и удоволствието от използването на монитора. Можете да гледате на модела като на инвестиция в бъдещето, която не само ще работи с всички бъдещи компютри, но и ще ви радва с качествена и здравословна картина дълги години.