• Общият европейски пазар на монитори вече показва видими признаци на възстановяване след „турбуленцията“ преди година. Западноевропейският пазар се стабилизира, а на източноевропейския спадът намалява за четвърто поредно тримесечие.
  • Мониторите AOC и Philips продължават много успешното си развитие и отново изпреварват европейския пазар. Двете марки заедно държат позиция номер едно в Европа.
  • В Източна Европа двете компании увеличават общия си пазарен дял с повече от пет процента в сравнение с миналата година, което увеличава дистанцията до марка номер две на пазара на повече от осем процента.

Според последните данни от анализаторската компания Context, европейският пазар на монитори показва видими признаци на възстановяване след сътресенията преди година. Западноевропейският пазар се стабилизира, а на източноевропейския спадът намалява за четвърто поредно тримесечие. При тези пазарни условия AOC и MMD, лицензен партньор на Philips monitors, постигат още по-голям ръст на пазарните си дялове. През последното тримесечие на 2015 г. двете компании заедно бележат ръст от 4.5% в сравнение със същото тримесечие преди година. С пазарен дял от близо 15% двете марки заедно държат позиция номер 1 в Европа. AOC и MMD са подразделения на водещият световен производител на дисплеи TPV.

С общ пазарен дял от близо 24% AOC и Philips заемат първа позиция и в източноевропейския регион. През четвъртото тримесечие на миналата година Philips увеличава пазарния си дял с 10% в сравнение с година по-рано, а AOC се представя дори по-добре с 33% ръст.

„Подобно на цялата IT индустрия, за мониторите 2015 г. беше предизвикателна. Всички играчи трябваше да се справят с нисък обменен курс спрямо долара и икономическа несигурност на някой пазари. С нашия фокус върху иновациите и ориентирана към потребителя стратегия ние успяхме постигнем ръст от началото на годината през всяко тримесечие, дори в тези предизвикателни условия. Това е основата на още по-голямо увеличение на продажбите, тъй като имаме индикации, че пазарът отново се възстановява”, каза Томас Шаде, Вицепрезидент за Европа в AOC и MMD.

В България, където пазарът леко нарасна през последното тримесечие, двете марки се представят много по-добре от общия пазар. Общият дял на AOC и Philips бележи ръст от над 70% през последното тримесечие на 2015 г. в сравнение със същото година по-рано. Заедно двете марки са номер 1 с пазарен дял от 28%, което означава, че всеки четвърти монитор, продаден на българския пазар, е AOC или Philips. В сравнение с последното тримесечие на 2014 г. AOC увеличава пазарния си дял с повече от 50%, а при Philips се наблюдава повече от двойно увеличение на пазарното присъствие.