Универсалните продукти често привличат вниманието ни, защото предлагат възможности за използване в най-различни ситуации. Свикнали сме, обаче, и да очакваме определени компромиси от продуктите, които твърдят, че могат всичко. Philips 272E1GAJ също има подобни претенции, но за щастие успява да ги оправдае.

Мониторите Philips често са предпочитан избор за офис приложения заради своя качествен панел и добра ергономия. Сега марката навлиза в нови територии с новата си линия от модели E1, която обещава и много добри възможности за забавление и по-точно за игри. Това конкретно се изразява в повишената честота за опресняване, която достига 144 Hz, както и в намаленото време за реакция, което вече е 1 ms MPRT (4 ms GtG). Реално погледнато, 144 Hz са напълно достатъчни в над 95% от случаите, дори ако си падате по шутъри, т.е. само професионалните играчи биха имали претенции за още по-бърз рефреш. Наличието на FreeSync Premium и бързото време за реакция наистина са гаранция за плавна картина без насичане, която определено радва окото.

Заслуга за приятното впечатление от картината е и на самия панел, който е изграден по технологията VA. Той се характеризира с много широки ъгли на видимост и висок контраст. В конкретния случай Philips 272E1GAJ прави и отлично впечатление с поддържания цветови набор. Моделът е произведен с технологията Ultra Wide-Color, което му позволява да покрива NTSC 101,5% и sRGB 121,9% по данни на производителя - впечатляващо. От една страна това означава, че ще се радвате на приятни и плавни тонове в игрите, но и че ще можете да работите по взискателни задачи като например обработка на изображения и видео. Резолюцията от 1920х1080 пиксела също предлага достатъчно детайли при 27-инчовия размер и позволява и на по-скромни компютри да осигурят достатъчни кадри в секунда в игрите.

Впечатления прави и по-високата яркост, която достига 350 cd/m2. Няма да имате нужда от нея при слабо до нормално осветление, но тя ще ви е изключително полезна, ако екранът е обърнат към прозорец или околната светлина е много силна. За щастие, дисплеят има покритие против отблясъци, което го прави използваем в такива условия.

Наборът от портове не е толкова разточителен, както при други модели на марката, но включва необходимото – DisplayPort и HDMI, както и аналогов аудио изход за слушалки. На пръв поглед липсва удобния USB хъб, с който сме свикнали, но явно от Philips са искали да запазят цената на модела възможно най-достъпна. За сметка на това са налични вградени говорители с мощност по 3 вата всеки, които се справят съвсем прилично със задачата си, така че не се налага да слагате слушалките всеки път, когато искате да изгледате някое кратко видео или да си пуснете радио за фон.

Външният вид на Philips 272E1GAJ е модерен и на практика също толкова универсален. Най-характерното в него е формата на стойката, което осигурява много добра стабилност и същевременно не яде твърде много от мястото на бюрото. С нея е свързана и основната ергономична критика – тя може само да се накланя. Вероятно отново по финансови съображения е отпаднало удобното регулиране на височината. Похвала заслужават тънките странични и горни рамки, които правят модела много елегантен.

Управлението на екранните настройки не изненадва с нищо. Philips са заложили на физически бутони в долната дясна част на рамката, което е добър избор в сравнение с неинформативните им тъч аналози и скрит на гърба джойстик.

Когато дойде време за сериозна работа, на помощ идват Low-Blue режимът и технологията Flicker Free. С тяхна помощ, дори след продължителна работа, зрението не е уморено, така че това е подходящ модел, на който да работите по много часове всеки ден. При това Philips 272E1GAJ няма да товари сметката за електричество, защото консумира скромните 28 вата.

А когато отново дойде време за забавление, можете бързо да изберете SmartImage Game режимът, който предлага готови настройки за FPS, RTS и състезателни симулатори, както и два потребителски профила, с който да настроите картината точно според вашите желания.

Philips 272E1GAJ е един от най-достъпните монитори с геймърски възможности на пазара, но предлага и солидна добавена стойност под формата на елегантен дизайн и отлични характеристики за използване на офис приложения.