Имаше един период в живота ми, в който фирмата ми се помещаваше в офис с друга фирма. Имаше много плюсове – най-вече финансови, но там така и не можах да убедя останалите колко е важно кафемашината да е удобна за офис…. А едно от големите удобства за мен е да не чистиш утайката от кафето след всяко правене. Освен досадно – това е шумна активност. Сигурна съм, че адвокатската кантора са подскачали всеки път заедно с бюрата си докато колегата блъска цедката, за да падне спеклото се от температурата кафе, което пък предния ден го е домързяло да изчисти след като си е направил поредната чаша с божествена ароматна напитка.

И това е дори, без да броим безбройните пъти, в които се налагаше отпушване на канала, защото „някой“ (така и нямаше признание кой) изчистваше кафето направо в мивката…

Преместването в собствен офис поради увеличаване на екипа беше неизбежно, така както и купуването на офисна кафе машина. Което си беше приключение, защото аз наистина обичам кафе. Много. Ценя качествената топла напитка като злато и ненавиждам случаите, в които сядаш да пиеш кафе някъде (много често на гости) и ти сервират някаква безумна течност бледа, без грам каймак с вкус на прегоряло цвекло и дървесина. За съжаление тези случаи не са никак малко.

Вече бях решила, че ще търся вариант с капсули, за да избегна тягостното чистене на цедка след всяко кафе, което описах малко по-горе. Тъй като резервоарчето с вода на тези машинки са малки – стават за малък офис (екип 5-6 човека). Предполагам с повече – вече трябва да се насочат към по-професионална машина, която сама мели и изхвърля утайката. С нея ще се обслужва доста по-лесно по-голям екип.

И така в магазина сме с моя съпруг и след обстойно преглеждане на опциите се спираме на два варианта. Машината на Нескафе – Долче Густо и изключително компактната и прекрасно изглеждаща машина на кафе Илли. Която е също така и няколко пъти по-скъпа.

Първо да ви кажа в живота мой клет нищо не ми се струва така гадно както инстантното кафе. Мога да го преглъщам само под формата на Фрапе, ако е добре направено и в случай, че няма нищо друго за пиене - под формата на много мляко с нес.

В същото време, с кафето Illy имаме дълга връзка. Още от ученическите години, когато ходихме с една моя приятелка също толкова влюбена във вкуса на кафето, да пием ужасно скъпата за времето си марка. И ни харесваше.

За това и в Технополис веднага се хванах за машината на Illy. Реших, че това ще е най-доброто начало за новата ни фирмена локация.

Моят съпруг, обаче, изключително прагматичен веднага започна да смята колко ще излиза кафето на бройка (не малко) и като се има предвид, че това е за целия офис (където се пие кафе повече от вода) и все повече ме връщаше към машината на Нексафе.

Но дори и финансовата страна не можеше да ме убеди, че трябва да се откажа от прекрасната си мечта да си пия Illy по цял ден. Нооо, мъжете имат това безумно качество да взимат решения на базата на някакъв реализъм и пренебрегвайки цялата емоционалност на ситуацията – изстреля жестокия си аргумент – „А как ще пиеш кафе с мляко и любимото ти лате. Само при машината на Нескафе има тази опция.“

И така… Взехме машината на Нескафе. Не онзи модел с дупка по средата, който изглежда прекрасно футуристично… А един по-тумбест и обикновен, който има една единствен екстра – нагласяш си дължината на напитката и машинката спира сама. Не трябва да я дебнеш кога да спреш... Което си е голямо удобство.

И така плюсовете от покупката. Във финансово отношение – големи, тъй като капсулите на Illy са два пъти по-скъпи.

Разнообразието от напитки – огромно. Има даже и студени – като разтворим студен чай! Истински не мога да си представя колко гадно би било това…

Но като цяло има огромно разнообразие.

Кафето е много много хубаво. Особено късите, силни кафета – несравнимо добри са.

Пародията в случая е, че напитките им с мляко са доста кофти. Вероятно, защото кафето там е разтворимо, както впрочем и млякото. А именно те бяха причината да избера модела. J. Карма!

Но по-важното е, че преди няколко месеца на една бензиностанция ми предложиха кафе Illy в капсула по време някаква промоция и то беше толкова безумно гадно, че едва тогава си дадох сметка колко трябва да съм благодарна на прагматизма на моя мъж.

И да не кажете, че няма минуси – разбира се. Два. И двата досадни.

Първо – няма индикатор за свършила вода в контейнера и трябва да го проверяваш преди да си пуснеш кафе. Това, като го споделих с приятели – всички те казаха, че съм супер глезена и не е проблем. Но не виждам защо производителятне е пожелал да глези потребителите си. Моята машина у дома (Saeco, което само си мели кафе) прави убийствено кафе и има индикатори за всичко… Може да ме е разглезила, но тази малка екстра ми липсва.

И на последно място - по-досадният минус е, че след като си пуснеш кафе – в капсулата остава вода. Която като я сложиш в коша – тече. И ако и торбичката протече (доста често) става супер мазало. По принцип, ако оставиш капсулата да се изтече няколко минути, няма да го има този ефект, но в един офис, в който всички идват по едно и също време на работа – няма как да стане, защото има опашка пред кафе машината ;). Да го наречем нетуъркинг. J

Ние специално решихме този проблем лесно, като събираме капсулите в една пластмасова бутилка от минерална вода от 2,5 литра, на която изрязахме гърлото. Така няма никакво протичане и просто си пием хубаво кафе ;)