Едно от основните направления в гамата на AOC през последните години са геймърските модели. Няма как да сте пропуснали мониторите от G-серията, които предлагат високи честоти на опресняване, бърза реакция, атрактивен дизайн и някой специализирани екстри за активни играчи.

AOC C3583FQ също е маркетиран като геймърски модел, но на пръв поглед няма как да разпознаете това. Извитият екран определено грабва погледа, а размерът и извивката с радиус 2 метра направо ви поглъщат. Чувството да стоите пред него и да сте заобиколени от картината, наистина е страхотно и без съмнение ще допадне на играчите, за които е важно да не се разсейват от нищо извън екрана.

Външен вид

AOC C3583FQ е с фиксирана монолитна стойка, която не се демонтира. Това определено е плюс, защото можете просто да хванете монитора и да го пренесете, но носи и своите негативи. Единствената корекция е в ъгъла на наклон (tilt). Освен това екранът се полюлява в краищата при вибрации – например ако сте свикнали да пишете по-бурно на клавиатурата.

Плюс на стойката е разположението на портовете, които са подредени удобно в задната част, така че не е нужно нито да ги търсите, нито да се чудите как да пъхнете кабелите.

Контролите също се намират в предната част на самата стойка и са лесни за използване, но същото не може да се каже за екранните менюта, които са разположени хоризонтално в долната част на екрана и изискват известно свикване по отношение на навигацията.

Два говорителя по 5W са разположени на гърба на панела. Макар да свирят прилично, не очаквайте от тях да изпълнят стаята с мощен звук.

Възможности за връзка

AOC C3583FQ определено не е пестелив по отношение на възможностите за свързване, които предлага. Два HDMI (1.4) с MHL, два DisplayPort (1.2a+), поддържащи Adaptive-Sync, DVI-D и добрият стар D-Sub (VGA), както и 3.5 мм стерео вход и изход.

Така ще можете да свържете доста устройства, като при това кабелите няма да се мотаят по бюрото, защото излизат директно назад от монитора. Самите кабели ще намерите в комплекта, което е приятен жест от страна на производителя.

Прави впечатление липсата на USB хъб, какъвто вече свикнахме да виждаме вграден в повечето актуални монитори.

Технически детайли

Ако сте гледали внимателни снимките на AOC C3583FQ, то вече ви е направило впечатление, че той е Ultra Wide, т.е. със съотношение на страните 21:9. Това изисква и малко по-нестандартна резолюция от 2560х1080 пиксела.

Реално погледнато това е монета с две страни. От една страна по-ниската резолюция ви дава възможност да играете с далеч по-скромна видеокарта от нужното за 4K игра скъпо чудовище. От друга обаче сравнително ниската пикселна гъстота (79 ppi) е видима с просто око. Не че виждате самите пиксели, но изображението стои леко зърнесто, а изглаждането на буквите е съвсем очевидно и това дразни почитателите на кристалната картина. В игри и филми, обаче, това далеч няма да е проблем. Нещо повече, форматът на екрана ще ви позволи да видите повече от опонентите си в игрите, а при гледането на филми ще забравите за досадните черни ленти в горната и долната част на екрана, което с други думи означава, че реално ще използвате целия му диагонал.

Ако използвате AOC C3583FQ за офис задачи определено ще сте очаровани от изобилието от екранно пространство – дисплеят без проблем може да поеме поне 3 страници А4 в реален размер като при това ще ви остане място за интерфейса на приложенията. Освен това извитият екран със сигурност ще ви направи много по-концентрирани в това, което вършите.

AOC C3583FQ е с честота на опресняване 160 Hz и време за реакция 4 ms, което ще направи игрите плавни и приятни.

Качество на изображението

VA панелът на AOC C3583FQ определено прави добро впечатление. Контрастното съотношение надминава 1800:1, а яркостта прехвърля 330 нита. Зрителните ъгли също са съвсем прилични. Покритието на sRGB спектъра е чудесно, но пък не можете да пипате яркостта в този режим, което прави ръчното калибриране по-сложно.

Похвала заслужава хомогенността на яркостта и цветовата температура – вариациите в общия случай са под 5%, което е отлично за екран с подобна площ.

Ако трябва да обобщя за кого е AOC C3583FQ, то той най-добре би паснал на любители на филмите и геймър, които искат да играят на голям екран с висока честота на опресняване и без накъсване. Това се подчертава от конкурентната му цена.