Появата на геймърски монитори беше нещо съвсем закономерно, след като на пазара видяхме геймърски мишки, клавиатури, а преди това и безброй специални моделни линии видеокарти. Притежаването на геймърски хардуер далеч не е като да си купите ключодържател с марката на колата – ясно е, че той с нищо не е по-добър в чисто функционално отношение от който и да е ключодържател… Точно обратното, съвременните геймърски монитори могат да предложат много повече от обикновените и в крайна сметка дори да спечелят някой турнир, просто защото сте видели противника навреме и без да се чудите какво е това петно, което се приближава към вас.

Най-бързият

Още не са изминали две години, откакто AOC обяви новата си чисто геймърска серия AGON, но тя вече се понапълни с интересни модели. При това всички те са подходящи за по-взискателни играчи, защото предлагат върхови технологии. AGON AG251FZ е не просто поредният, но и с престижната титла „най-бърз“. 240 Hz не са шега работа! Те са поводът да искате по-бърза видеокарта, която може да постигне повече от типичните 60 кадъра в секунда в игрите. И ако времето за реакция от 1 ms не е нещо ново за геймърските модели на AOC, то честотата на опресняване наистина е нещо забележително. Особено в комбинация с Adaptive Sync технологията, която гарантира, че всеки един кадър ще бъде изобразен изцяло и без счупени или замазани полигони и текстури. Всичко това означава само едно – чиста и плавна картина, в която имате шанс да различите всеки пиксел максимално бързо и точно. Каквото и да си говорим, независимо колко добър играч сте, в случая технологията ви дава сериозно предимство по отношение на времето, в рамките на което трябва да реагирате в играта. За това се грижи и Low Input Lag режимът, който осигурява максимално кратък път от действията с мишката и клавиатурата до реализирането им на екрана.

Още фокуси

AOC използват и други трикове, за да ви направят по-подготвени за екшъна. Интересна е функцията Shadow Control, която доста помага в различаването на обекти в най-тъмните части от сцените. Хубавото е, че това се случва, без цялата картина да бъде изпържена и да загубите светлите нюанси.

Друга полезна екстра е контролерът QuickSwitch, който позволява мигновено да превключите настройките според предварително зададения режим – за определен тип игра. Може да се окаже доста полезно да разполагате с алтернативи за представяне на картината в зависимост от сцената, динамиката или типа игра, които са достъпни само с натискането на един бутон – без нужда да обхождате менюто и да сменяте настройка след настройка, които после трябва да възстановите за другата си любима игра.

Продължителна игра без умора

Ергономията винаги е била на фокус в геймърските модели на AOC, a AGON AG251FZ просто блести в това отношение. Като се започне от стойката с настройка на височината в големи граници и опция за обръщане на 90 градуса и се стигне до вградената в нея дръжка за носене и стойката за слушалки. Особено забавна е скалата за измерване на височината, благодарение на която лесно могат да бъдат възстановени любимите настройки на произволен брой играчи.

Естествено, от първостепенна важност е защитата на очите на играчите, които често се впускат в екшъна в тъмни помещения и рядко си дават сметка колко точно часове са прекарали пред екрана. Зрението им е добре защитено от технологията Flicker-Free, която елиминира трептенето на подсветката, както и от режима Low Blue, филтриращ опасните част от спектъра на синята светлина.

А, и още една важна подробност - AGON AG251FZ е с 25-инчов екран. Като фен на големите монитори мога да кажа, че това със сигурност е плюс за геймърите, които досега са играли на по-малки дисплеи. Сега остава само да намерите 999 лв., за да депресирате опонентите с новия си супер бърз монитор, декориран в цветовете на войната.