Когато имате да вършите сериозна работа на компютъра, без съмнение ви трябва сериозен компютър и също толкова добър монитор. Учудващо е колко малко хора си дават сметка, че смяната на монитора с по-голям и по-модерен може съществено да подобри работата им, а и резултатите от нея. С колкото по-голям екран разполагате, толкова повече информация ще успеете да поберете върху него, което ще ви спести време от превключване на прозорци и време за превключване на собствения ви ум, който „пренася“ информация от едно приложение в друго.

„Колко голям е достатъчно голям?“ е въпрос, на който всеки трябва да отговори сам, но когато искате висока резолюция, има разумен минимум на диагонала, под който ще се чувствате като швейцарски часовникар – много от елементите на интерфейса и повечето уеб страници придобиват микро размери. И тъй като 4К резолюцията е сериозна крачка напред и истински благодат за хората, които обработват изображения или проектират, то на пазара вече от поне 2 години се предлагат модели с диагонал между 25 и 43 инча. Да застенете на половин метър от 43-инчов екран изисква малко смелост и бързи движения на врата, затова AOC предлага модел в златната среда. U3277PWQU е с 31.5-инчов екран, който наистина е перфектният компромис между размер на пикселите и разделителна способност.

Солиден и стилен, но не твърде изтънчен

31.5 инча също не са малко, а в случая с AOC U3277PWQU те идват „опаковани“ в масивен корпус и стойка, за които просто трябва да имате място. Ако бюрото ви е сравнително тясно, то рискувате да се окажете твърде близо до екрана, защото разстоянието от задния край на стойката до предната част на екрана е почти 30 см.

Външният вид е решен в „технологичен стил“ – повърхностите, имитиращи полиран метал и гланцираната пластмаса правят една доста универсална и сполучлива комбинация от сребристо и черно. Правите и изчистени линии се вписват добре и не обременяват с излишни дизайнерски украси. Мониторът би стоял чудесно в офис обстановка, добавяйки имидж към вашето технологично оборудване, но за вкъщи стилът му може би идва малко тежък. За това допринасят и солидните по съвременните стандарти рамки на дисплея, но да не забравяме, че той не е никак малък.

Стойката се вписва много добре в цялостния дизайн, но по-важното е, че тя може много. Освен накланяне и въртене в голям диапазон, тя позволява и обръщане на 90 градуса, при което екранът продължава да стои стабилно. Налице е и опция за регулиране на височината и то с цели 18 см. Така със сигурност ще успеете да нагласите монитора много точно според изискванията си.

Ергономия

AOC U3277PWQU не изненадва по отношение на настройките – те са добре познати от други модели на AOC и не предлагат нито повече, нито по-малко удобство в сравнение със системите на други производители. Изисква се известно свикване с навигацията, но макар това да е вече сравнително остарял метод за контрол, той едва ли ще ви изнерви сериозно.

Една от хубавите екстри на модела е наличието на 4 USB порта в дясната част зад екрана. Два от тях са USB 3.0 (един с бързо зареждане), така че лесно можете да свържете всичко към монитора и да не се налага да включвате кабели всеки път, ако работите с лаптоп.

Интерфейсните конектори са разположени в долната част и гледат надолу, което може и да е много удобно, ако ще монтирате монитора на стена, но е доста дразнещо в далеч по-често срещания случай, когато той стои на бюрото. Все пак трябва да похвалим AOC за предложеното разнообразие, което включва DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 (с MHL), DVI-D и D-Sub (VGA), аудио вход и изход за слушалки. При това всички нужни кабели се доставят в комплекта.

Пестеливците ще харесат наличието за ключ за физическо изключване на монитора от мрежата, но той е разположен на сравнително неудобно място.

Качества на дисплея

AOC U3277PWQU използва 10-битово представяне на цвета и VA IPS матрица, а това са предпоставки за много добри цветове и зрителни ъгли. Когато извадите монитора от кашона, ще получите наситени и ярки цветове. Това може и да е приятно за окото, но не е съвсем реалистично. Включването на режима за sRGB емулация коригира нещата, но малко се престарава, защото цветовете губят тази жизненост и се налагат ръчни корекции. Наличен е и режим „Eco Mode Uniformity“, който няма кой знае какъв положителен ефект върху цветопредаването, но добавя син оттенък. Ако обичате да стоите пред компютъра вечер, можете да се възползвате от режима “Relaxing evening viewing”, който намалява синята светлина и дава доста по-топла картина – нещо като low blue режим.

Цветовият спектър на AOC U3277PWQU надвишава sRGB. Мониторът покрива 91% от Adobe RGB пространството, което го прави подходящ и за графичен дизайн.

По отношение на яркостта и контраста мониторът постига малко по-малко от обещаното като абсолютни стойности, но реално погледнато яркостта е напълно достатъчна за нормална употреба, а контрастът като цяло е много добър, дори в сравнение с други монитори с този тип матрица. Това, което не очарова, е времето за реакция на пикселите и входното закъснение на сигнала – те са напълно в нормите предвид типа матрица, но ако обичате игрите, може да забележите някои малко по-замазани преходи в динамични сцени. За такива случаи е наличен “Overdrive” режим, но той създава повече „цветни сенки“ около обектите (inverse ghosting), отколкото реално избистря картината, така че по-добре не го ползвайте.

Като цяло AOC U3277PWQU предлага добра комбинация от качества в стилна опаковка с функционална стойка. Той е чудесно попадение по отношение на съпоставката резолюция/размер, а като добавим и по-големия набор от цветове, спокойно може да се каже, че е подходящ за много широк кръг от приложения, при това без да претоварва бюджета.