След като постигна висоти в развитието на монитори, АОС си поставя нови високи цели на един повече от конкурентен пазар, а именно периферията! Мишки, клавиатури, слушалки - до това от марката успяхме да се докоснем. Дали занапред ще видим още аксесоари като миркофони и камери - Who knows?!

Като говорим за голяма конкуренция, трябва да споделим не само лидерите на пазара като Logitech, Razer, но и много B и C брандове, които разполагат с голямо портфолио и се стремят да покажат, че са достойни за парите на потребителите. Това определрно е смело решение от страна на АОС, а да не говорим за очакванията на потребителите, които няма да са доволни на нищо по-малко от премиум заради добрата слава на мониторите.

И така ето и моето субеткивно мнение по темата...

АОС предлагат среден и висок клас периферия, като естествено поискахме да видим високия клас или какво може да предложи серията 700, особено предвид жестоката конкуренция в този ценови сегмент. А лично за мен беше любопитно с какво продуктите с марка AOC се открояват като индивидуалност по отношение на дизайна, хардуера и софтуера.

Какво ще си купите и получите за под 500 лв. да видим по-долу.

AGM700 – мишка на АОС

Първите впечатления от дизайна на тази мишка за мен бяха позитивни – формите не са причудливи или асиметрични – напротив, тя ще е удобна на повечето хора. Освен това двата основни бутона са оформени с вид на алуминиеви плочи със съответната „шлифована“ текстура и това е приятен акцент, който кореспондира с клавиатурата. На теория мишката може да бъде ползвана и от левичари, но да не забравяме, че на лявата ѝ страна има три допълнителни бутони, единият от които е т. нар. sniper бутон - за мигновено редуциране до 200 CPI/DPI на отчитанията на сензора с цел прицелване. Това е изключително полезна екстра за феновете на FPS.

Още две други неща ми направиха добро впечатление по отношение на функционалните решения в този модел – наличието на светлинен DPI индикатор, така че да не се чудите на коя настройка сте в момента, защото прецъкването на поредицата от зададени режими може да ви обърка. Освен това в горната част зад скрол колелцето има и бутон за директно превключване на профилите, който спестява ровене в софтуера и бързо преконфигуриране за различните игри.

Основните бутони на AOC AGM700 работят чудесно – отзивчиви са, имат добра обратна връзка и не са шумни. Те използват Omron суичове с прогнозен живот 50 милиона клика, което е повече от достатъчно.

Самата мишка се движи добре, ляга добре в ръката (поне в моята, аз използвам fingertip захват) и осигурява добро странично сцепление благодарение на гумираните си панели. Може да не е най-леката сред FPS моделите, но се усеща солидна, което за някои хора е предимство. Допълнителна екстра е опцията за редуциране на теглото с 25 грама (от 115) чрез премахване на 5-те тежести в задната част, намиращи се под капаче. За мен процесът на махане и добавяне беше малко странен (трябва да ги изтръскате от мишката, защото трудно ще ги извадите с пръсти), освен това те са разположени само в една зона, така че макар да е интересна, тази опция има нужда от още малко гъвкавост.

Благодарение на използването на качествен сензор Pixart с резолюция до 16000 DPI AOC AGM700 създава приятни впечатления при движение – без неточности и закъснение, така че и тук моделът получава похвала за качествата си. Не чак толкова приятен е скролът, който можеше да е по-отчетлив и твърд.

Както подобава на такъв клас продукт, кабелът е с оплетка и сполучлив дизайн на шарката. Дължината му от 1,8 метра е напълно достатъчна.

Мишката има и две зони с RGB подсветка и обичайните ефекти. Наличните контроли в софтуера са достатъчно разнообразни, но това не е екстра, която за мен е водеща.

AGK700 – клавиатурата на АОС

Още щом вземете в ръце кутията на тази клавиатура, ви става ясно, че вътре се крие солиден предмет. След като извадите и самата нея, става още по-ясно, че това наистина е така и теглото не се дължи на кутията и аксесоарите, а на солидния метален корпус. Той е и доста красив – лицевата му повърхност пресъздава шлифован метал.

AOC AGK700 е клавиатура с много екстри (и Слава Богу предвид цената) – като се започне от веднага привличащия погледа въртящ се регулатор на силата на звука, мине се през допълнителните бързи клавиши и се стигне до USB-passthrough порта, който ви позволява директно да закачите мишката например. В горната част са налични шест клавиша – повечето от които полезни, а в лявата – петте бързи клавиша за смяната на профилите. Големият червен (паник) бутон е от нещата love or hate и освен, че е удобен за регулиране на звука, за съжаление на прави нищо друго при натискане – малко странен пропуск от страна на AOC.

Като оставим на страна дискотечните ефекти с всички екстри и опцията да ги синхронизирате с мишката и пада, което определено е яко, основните качества на една клавиатура се крият в нейните клавиши. Тук AOC AGK700 не разочарова – червените Cherry MX суичове имат приятен (и къс) линеен ход и щадят слуха. Те се задействат с усилие от 45 г и имат ход от 4 мм. С тези си качества очаквам да се харесват на всички, освен на най-бруталните геймъри, в чийто конфигурации всичко трябва да крещи, заслепява и цъка.

Клавиатурата стои стабилно на позицията си не само заради солидното си тегло (около 1,6 кг), но и заради удачните гумени крачета на долната част. Същото важи и за кожената подложка за китките, която се закрепва с помощта на магнити и се отстранява с едно движение.

По отношение на представянето си „в боя“ клавиатурата определено е на високо ниво и не отстъпва и на по-имените конкуренти. Пълният anti-ghosting и n-key rollover позволяват да ползвате и десетте си пръста абсолютно както желаете.

В комплекта има и приятен подарък – четири червени WASD капачета и щипка за изваждане, за да придадете още по-персонализиран вид на клавиатурата. Доколко самите капачета ще издържат във времето и няма да „лъснат“ нямаше как да преценя само в рамките на теста.

Малко критика отнася и реализацията на USB порта – от клавиатурата излизат два кабела, т.е. трябват ви два порта на PC-то, за да захраните и устройството и допълнителния празен конектор. Така че единственото удобство остава, че няма да търсите в странна поза празния порт някъде под масата или сред плетеницата от кабели отзад.

Като общо впечатление AOC AGK700 оставя много положително усещане. Тя върши работата си чудесно и приятно, бързи и отзивчива е, предлага необходимите опции за персонализация и радва с убедително качество на материалите и изработката. Единствено преценете дали имате достатъчно място за тази пълноразмерна прелест.

AMM700 – пад

Мисля, че на всички е ясно какво представлява една подложка за мишка. Това, което много хора може би е не знаят, е защо ни е нужна. Най-общо казано, за да позволи на сензора на мишката да работи оптимално прецизно и гладко, а вие да се радвате на плавни и точни движения на екрана.

Конкретното предложение на AOC е с гумирана долна повърхност, която осигурява сцепление без забележки и горна част от фин плат, която е достатъчно гладка, за да улесни максимално и по-бързи движения на мишката.

Екстра в AOC AMM700 е наличието на RGB подсветка по ръба на подложката, която можете да управлявате от G-Menu и да синхронизирате с другите продукти на марката. Тя не е твърде ярка и не е много отчетлива при дневна светлина, но аз считам това за плюс, защото не дразни и не отвлича вниманието дори на тъмно.

Подложката е с размери 357 x 256 мм, разполага със здрав USB кабел и върши работата си както трябва. Тя е хем полезно допълнение към геймърския сетъп, хем допълнителна украса на конфигурацията.

Обща цена за целия комплет около 500 лв.

Трябва да призная, че все още тези модели не са налични на българския пазар. И тъй като не се продават официално, може би това представяне е просто загадка за това, какво предстои да видим от марката на нашия пазар.