Готови ли сте за 4К?

Анонсите на 4К модели следват един след друг, а от няколко месеца се говори и за 5К модели, които съвсем скоро ще са по рафтовете в магазините. Един от основните принципи в света на компютърната техника винаги е бил за повече и повече – гигабайти, гигахерци, инчове, dpi и т.н. Но нека погледнем по-трезво на нещата. Виждали сте детайлите на 4К телевизор и това със сигурност ви е впечатлило. Малката подробност е, че сте гледали 40“ или по-голям екран. Представяте ли си да седнете пред него и да работите в Word? Или пък да се борите с буквално стотиците малки иконки, които могат да се съберат на десктопа при такава резолюция.

Ако не си купувате монитор, за да се хвалите с инчове и брой пиксели пред колеги и приятели, то е нормално да потърсите златната среда – резолюцията и размера, при които ще се чувствате комфортно и ще работите с лекота. Най-големият производител на монитори в света – TPV явно е видял потенциала в този среден сегмент и ни предлага два модела – един под собствената марка AOC – Q2577PWQ и един под лицензната Philips – Brilliance 258B.

Оптимален баланс на размер и качество

И двата модела са с QHD резолюция и диагонал 25“. За да разберете колко удобно всъщност е това за офис работа, трябва да седнете пред някой от двата дисплея. Личното ми мнение е, че 28“ е размер на границата на приемливото за десктоп работа – по-големите екрани трудно биват обхващани с поглед и имат смисъл само за CAD професионалистите, графичните дизайнери и фотографите. Затова 25-те инча се оказват доста удачен размер, на който можете да съберете от 2 до 4 прозореца едновременно, без да се налага да превключвате постоянно между тях. Същевременно тези 2560х1440 пиксела са доста удачен компромис между детайлност и размер на текста и иконите на интерфейса. Със сигурност ще направите положителна разлика в сравнение с Full HD – остротата и детайлите на изображенията са повече, както и полезната екранна площ.

Характеристиките на двата 25“ модела на AOC и Philips са идентични, което не е изненада. Картината е качествена благодарение на използването на AH-IPS панели и поддръжката на 100% sRGB. Още от кутията и двата дисплея предлагат много добро цветово възпроизвеждане, яркост и контраст, като това в малко по-голяма степен важи за модела на Philips, AOC идва фабрично с малко по-топла цветова настройка.

Както може да се очаква от този тип матрица, зрителните ъгли са отлични, а матовото покритие почти напълно изключва виждането на отблясъци и отражения.

Макар да не са геймърски модели, дисплеите се справят с 3D игрите, благодарение на адекватното време за реакция от 5 ms и наличието на бързия Display Port. Освен него те могат да бъдат свързани и чрез VGA, DVI-D или HDMI.

Още екстри

Основната разлика между Philips Brilliance 258B и AOC Q2577PWQ е наличието на USB 3.0 хъб при първия. Това е удобно, защото ви предлага достъп на една ръка до 4 бързи порта, единият от които (жълтият) може да зарежда мобилни устройства, дори когато мониторът е изключен.

Доста полезна и здравословна екстра, която на практика е задължителна, ако прекарвате много време пред екрана, е настройващата се по височина стойка. Ниската височина между бюрото и рамката е идеална за потребители, които носят очила с бифокусни, трифокусни или прогресивни лещи, докато работят на компютъра. Това позволява на хората с различен ръст да използват монитора под предпочитания ъгъл и височина и в резултат намалява умората и напрежението. При Philips тя служи и като основа за прибиране на кабелите, така че те да не се разхождат свободно зад дисплея.

Разликите във външния вид също не са малки – лицето на Philips Brilliance 258B е преобладаващо черно, докато AOC Q2577PWQ предлага широка „метална“ лента в долния край. Това кара моделът на Philips да изглежда с една идея по-тънка рамка (тя е само 2.5 мм).Управление на OSD менюто също е различно – Philips разчита на тъч контроли, а AOC на физически бутони. И двата случая има още какво да се желае по отношение на ергономията, защото настройките са сравнително бавни, мудни и не особено интуитивни. Тук AOC Q2577PWQ заслужава повече точки заради по-добре различимите си бутони и наличието на i-Menu – софтуер, който позволява да променяте настройките директно с мишката.


В заключение мога да обобщя, че Philips Brilliance 258B и AOC Q2577PWQ са универсални дисплей, които са изключително удобни за офис работа и същевременно разполагат с необходимите качества, за да бъдат използвани от професионалисти – за дизайн, видео редактиране и проектиране. И двата разполагат с Flicker-FREE технология, която намалява умората на очите дори след часове непрекъсната работа.

Цената на Philips Brilliance 258B в България е 799 лв. с ДДС, а на AOC Q2577PWQ – 669 лв. с ДДС.