Както обичат да казват автомобилните специалисти, за повечето водачи гумите са „черно, кръгло нещо“. Всички знаем, че цената, която плащаме като си мислим, че всички автомобилни гуми се различават само по размера си, понякога никак не е приятна. В тази връзка много хора могат да обобщят, че компютърните монитори се различава само по цвета и диагонала си, защото в повечето случаи дори резолюцията им е еднаква. AOC обаче ни дава един много важен аргумент срещу подобно несериозно обобщение – външният вид.

Асиметрична стойка – гениално!

Наложи ни се години наред да търпим сравнително еднообразната и скучна форма на мониторите. Единственото творчество, което производители проявяваха, беше по отношение на формата на рамката и стойката. Именно стойката е голямото вдъхновение в AOC I2781FH, защото тя е едновременно необичайна, елегантна и лека. Това е не само глътка свеж въздух за бюрото, но и повод да демонстрирате на колегите, че имате вкус за нещата и сте намерили начин да бъдете индивидуалисти дори в офиса.

Освен красива, стойката е и доста добро попадение по отношение на практичността – тя заема адски малко място на претрупаното бюро и същевременно е наистина солидна. Няма нищо по-изнервящо от това мониторът ви да се клати при писане, но за щастие притесненията ми в това отношение се оказаха напълно излишни. Металната стойка има гумени крачета, които елиминират риска от плъзгане по повърхността. В случая красотата иска своите жертви, защото височината на монитора е фиксирана и екранът стои на около 8 см от бюрото.

Именно практичната и лека стойка и тънкият панел позволяват лесно да местите монитора като преди това не ви се налага да разплитате кабели.

Екран в изобилие

27 инча са повече от прилична площ за работа. С толкова много десктоп нямате оправдание да не ползвате няколко приложения, които са отворени едновременно и да бъдете много по-продуктивни и по-малко изнервени от превключване между прозорците.

Благодарение на съвременните технологии рамката отгоре и отстрани е пренебрежимо тънка. Отдолу имате около 15 мм панел, който е приятен дизайнерски акцент. Бутоните за настройка са шест на брой и се намират вляво от центъра на монитора, само че на долната страна на рамката. Ясното им маркиране с бял шрифт е добре дошло, защото много производители слагат съвсем дребни обозначения с тъмен шрифт, които могат да ви изнервят за секунди. За минималното разсейване помага и доброто „обиране“ на отблясъците от екрана.

Като малък недостатък на AOC I2781FH можем да посочим резолюцията. Full HD не е нещо впечатляващо на 27 инча, QHD резолюция щеше да му подхожда много повече. За сметка на това мониторът харчи само 0.5W в режим стендбай и 31W, когато е включен.

Качества на панела

Още от кутията AOC I2781FH е добре балансиран. Яркостта е малко в повече, но цветовете са богати и без излишни оттенъци. Потребителският режим позволява пълни настройки на RGB стойностите и при правилно калибриране AH-IPS панелът може да ви зарадва с още повече дълбочина. Дисплеят радва с чудесно контрастно съотношение, което надхвърля 1200:1 и това го прави напълно подходящ за филми и игри. Последното се потвърждава и от наблюдаваното кратко време за закъснение на сигнала.

Комфорт

Правотоковото управление на подсветката елиминира трептенето (т. нар. технология Flicker Free), така че мониторът не създава излишна умора в очите дори след часове работа.

Портовете на гърба на AOC I2781FH са подредени в права линия и се достъпват удобно. Налични са D-SUB (VGA), HDMI и 3.5 мм жак за слушалки, а кабелите за връзка се доставят стандартно в комплекта.

В заключение AOC I2781FH може да бъде вашето дизайнерско изявление. Цената му е съвсем адекватна на качествата му. Не бива да се притеснявате, че моделът е просто модна външност без вътрешни добродетели – напротив. Демонстрираните от панела качества са много убедителни и правят AOC I2781FH подходящ избор за офиса и дома. Както и за всички, които ще летят до Марс, защото явно върши добра работа на хората от NASA в „Марсианецът“. J