За всички хора с интерес към технологиите Световния Мобилен конгрес в Барселона е чакано събитие. Разбира се, повечето брандове опорочават премиерите с цел да получат повече внимание от медиите и се стараят в публичното пространство да „върлуват“ контролирани слухове „какво ново“ и съвсем нарочно „изтекли“ снимки до журналисти.
Това подгряване на публиката по естествен път води до липсва на изненади при премиерите на телефоните. За това флагмана на Samsung се оказа изключително впечатляващ телефон, точно както и очаквахме да бъде.
Но тук ще представя една камера, на Samsung, чиито ревюта и клипчата изгледах с огромен интерес. Не, защото има по-малко интересни джаджи и телефони, за които говорим, а защото тя е поредното доказателство, колко по-важно ще става създаването на видео съдържание.
У нас за съжаление качественото потребителско видео съдържание не е достигнало мащабите на комуникационно развитите страни, но пък за сметка на това има отдавна наложени имена на влогъри, което е чудесна предпоставка да виждаме повече лични клипчета на талантливи и/или забавни българи.
Макар и достъпна едва следващото тримесечие Samsung направиха премиера на Gear 360 в Барселона и ни оставиха в очакване на самото устройство.
Какво представлява?
Камерата им сферична форма (всички световни медии вече я сравниха с очна ябълка), но е плоска отдолу, за да може да се постави лесно на равна повърхност. На практика има две вградени камери с изключително широк зрителен ъгъл, като софтуерът на устройството се грижи да напасне заснетото в една обща 360-градусова снимка или видеоклип.
Уверявам ви, резултатите от това 360 градуса видео са повече от впечатляващи.
Голям плюс на устройството е, че има слот за microSD карта (до 128 GB), както и че е устойчиво на вятър и пръски (НЕ на потапяне във вода и няма как да издържи падане).
Както и на вече съществуващите подобни камери, е необходимо видеото да се свали и да се обработи в специална апликация. От компанията твърдят, че ще представят селектиран лист от смарттелефони, които ще са съвместими с апликацията за Gear 360 като за сега новопредставените Galaxy S7 и S7 Edge могат да работят с нея.
Разбира се, тренираното око на експерта ще забележи къде софтуерът е „зашил“ снимките от двете камери и макар на клипчетата, които Samsung представиха да виждаме по-добро качеството от останалите модели за любители на пазара, снимките не могат да се сравняват с тези на професионалните GoPro, например.
И двата най-големи портала за видео споделяне (да, може и да ви изненадва новината, но социалната мрежа на Марк Зукърбърг, отдавна зае водещи позиции, измествайки вечния си конкурент от Google) YouTube и Facebook приветстват 360 градусово видео съдържание.
Истината е, че пазарът на тези камери е все още сравнително малък и тепърва си поправя път през професионалните решения и класическите устройства. Но също така този същия малък пазар очакваме да ни представи своя фаворит съвсем скоро, защото на него има само изгряващи звезди, но никоя не блести ярко, че да завземе тази малка ниша.
Няма да излъжа ако кажа, че очаквам лидерите на консуматорската електроника съвсем скоро да ни залеят с предложения.
Все още не знаем колко ще струва Samsung Gear 360, но останалите подобни устройства започват от 400 долара и могат да се намерят в необятните недра на онлайн магазините.