Ако преди години свързвахме Коледата с бананите… е, разбира се и с прасето, сега определено тя е станала символ на харченето. Прасето също е останало под някаква форма, защото празничното усещане продължава да бъде както в онази Крискова песен „от маса на маса, момченце с коремче“.

Но тук ми е думата за харченето и неговите коледни проявления, които според търговските центрове у нас трябва да започнат най-късно с началото на ноември. Да, вярно е че температурите минаваха 20 градуса, но кои сме ние да попречим на коледния дух да ни се яви под формата на забавни песнички, огромни елхи и подранили белобради старци.

Убедена съм, че колкото и харчещата треска да ни завладява все едно пръска във въздуха специален аромат, от който да ни се прииска да купим още два телефона, три таблета и поне 10 комплекта мишка с клавиатура, празникът се свежда до това да прекараме времето си добре, да се забавляваме, да се смеем до насита докато стомахът ни заболи и скулите ни затреперят по разтежението на усмивката; да си доставяме повече приятно време с приятни хора и да сме благодарни, за това, че животът е прекрасен.

Точно в стила на забавлението е следващият кратък, но съдържателен списък с възможни придобивки. Сигурна съм, че ще ви накарат да се усмихнете, а и да осъзнаете, че забавлението в технологиите може да е различно от целене на хилещи се зелени прасета с взривяващите се пилета на Angry Birds.

Самодвижещата се розова топка, която събира прахоляка и боклука от пода, например, може дори да се възприеме като своеобразен домашен любимец. Много важно уточнение за нея, че тя се движи абсолютно по собствено усмотрение и е роботизирана до толкова, че да започне да се търкаля и подскача в друга посока веднага щом срещне препятствие по пътя. Какво я прави по-различна от обикновените прахосмукачки-роботи? Първо търкаля се весело, събирайки праха и второ – до някъде прилича на онова чудовище от „улица Сезам“, което живееше в кофа за боклук. Цена: 24.99 долара.

Втора добра новина – вече можем да правим селфи без да изглеждаме като самовлюбени кифли, носещи дълги пръчки наляво – надясно. Естествено индустрията се погрижи да създаде малко едва забележимо бутонче, което натискаме дистанционно и отдалеч, и никакви пръчки и стикове не са замесени в тази операция. Трябва да призная, че в началото намирах селфи стика за творението, което предвещава сигурна смърт на човечеството поради глупост. Все още донякъде вярвам в тази теория, но продуктът и неговите разновидности набраха такава пазарна мощ, че вероятно затриването на планетата ще бъде отменено временно, докато всички успеят да се снимат. Поправка – самоснимат. Цена: 14,99 долара.

И тъй като все пак се надяваме ако не на снежна Коледа, то поне на снежна зима, сигурна съм, няма жена, която да устои на възможността за топли пантофи. Но не просто, такива, които да стоплят измръзналите крачета, а нагряващи се чрез USB. Докато кабелът е закачен на пантофите – нарвали (истинското име на арктическия зъбат кит, вероятно родил легендите за еднорозите) те се затоплят. Можем да стоим на дивана с кабела, да им се наслаждаваме докато гледаме снега и оправдаваме с празниците втората чаша ароматен горещ шоколад, или просто да се отървем от окабеляването и да си се размотаваме у дома с тях, използвайки ги като обикновени пантофи с интересна и рогата форма. Цена: 24,99 долара.

Ако всичко това не е достатъчно шантаво за вас и не кара технологията да навлезе безкрайно много в личното ви пространство, да знаете, че се продават съвсем официално умни гащи –по 4 размера за мъже и жени. Официалното им наименование, разбира се, е Samrt EPants. Основаната им идея е да интегрираш там сметка – било то карта за метро или разплащателна такава и за дребни суми – просто да приближаваш дупето до ПОС терминала. Това творение на човешката находчивост ме остави без думи. Цена: 49,99 долара.

Странните изобретения, които ви представих не само са реални, но са и бестселъри в популярните електронни магазини за креативни джаджи FIREBOX.COM иTHINKGEEK.COM.

Весела Коледа.