Обичам да разглеждам албуми със снимки. Често прехвърлям на таблета и онлайн колекциите от спомени, но печатното копие ми носи една блажена носталгия и романтизъм. За това и едва ли скоро ще се откажа от разпечатването на снимки – такива на децата, които красят хладилника и периодично заменям, за да може да стоим пред него (семейно) и да си припомняме кога какво сме преживели заедно, дали не сме били скарани или изнервени преди дадена снимка (на която, обаче, всички се усмихват, защото нали остава в архива J); или пък да правя цветни колажи за изненада на някой близък или просто, за да накарам приятел да се усмихне. Колкото и лесно да е споделянето онлайн на преживяванията (и колкото и изкушаващо да е да разгледаме във Facebook кой как е изкарал уикенда или с кой е отишъл на почивка ), колекционирането на хартиени спомени си остава особен ритуал; свещенодействието на ретро носталгичните натури, които са склонни вечер, когато е много тихо и гласът (от уредбата) на Майкъл Бубле създава идеалния домашен уют, да си налеят чаша хубаво вино и с кръстосани крака на удобното кресло да разглеждат стари и нови снимки с часове.

Лятото свърши и можем да познаем това не само по задължителния тренч, с който излизаме сутрин; но и защото паметта на телефона и фотоапарата е вече запълнена със снимки, слънчеви спомени, авантюристични моменти и други доказателства, че сме били част от незабравимо отпускарско време. Дали ще съхраня на хартия всичко това – в по-голяма си част - вероятно да и ще го направя с принтер (мастиленоструен), който ще ми даде повече функционалност от една малка машинка за печатане на снимки. И тъй като човек не купува печатащо устройство всеки ден, ето и важните характеристики, на които да обърне внимание:

  1. Качеството на печат е от първостепенно значение. Мастилата на Brother, например, се казват Innobella и дават гаранция за наситеност на цвета от 100 години, но все пак, когато сте в магазина, помолете да изпечатат една снимка на принтера, на който се спирате – така ще видите точно колко време отнема и дали ви харесва крайния резултат!
  2. Мултифункционално устройство вместо само принтер е по-добрия избор. Такива предлагат всички най-популярни марки на пазара HP, Brother, Canon и т.н. Цените са на практика доста близки, така че си струва човек да се сдобие и със скенер ,и копир освен само с принтер. Супер екстра е устройство да поддържа печат през Wi-Fi, което означава, че може да се печата директно през телефона и таблета без кабели и специални настройки.
  3. Детайлите около гаранцията са от особено значение. При различните производители тя варира – от 1 година при HP до 3 при Brother, например.
  4. Ключов фактор за покупката е и цената на оригиналните консумативи. Дори и да купим евтин принтер, ако след това трябва да инвестираме в скъпи мастила, на практика няма да сме взели най-мъдрото решение. За това и цената на консуматива, както и дали той се продава отделно (дали човек може да купижълто или черно, когато само единият цвят е за смяна), а не целия комплект,е важна част от бюджета, който печатащото устройство ще гълта периодично. Японската марката Brother,например, съвсем скоро представиха мултифункционални устройства (серия Ink Benefit), за които твърдят, че печатат на една цветна страница струва под 5 стотинки.
След всички тези техническите характеристики, ни остава да си пожелаем повече ярко наситени моменти в нашия живот, които да ни карат да ги съхраним за поколенията на хартия. А аз ще си позволя да продължа една прекрасна мисъл на Жан Бодрийар – „Фотографията е нашето пречистване. Примитивните общества имат техните маски, буржоазните общества имат техните огледала. Ние имаме нашите снимки, които не позволяват на спомените ни да избледнеят.“