Страстта към пътешествията трябва да е залегнала дълбоко в нас генетично, идвайки от прадедите ни, които никак не са водили уседнал начин на живот. Живели са пътувайки, на коня, търсейки по-добри условия, храна или просто място, където да преживеят сезона преди пак да поемат на път.

За това така и не можах да разбера тези германци, летуващи толкова години поред на нашето черноморие, вече пенсионери, разказващи ми как си спомнят Албена по време на СОЦ-а и как е сега… повече от 20 години на почивка на едно и също място.

От точка А до точка Б

За мен почивката е нещо различно; не просто да стигна до хотелаи да следвам монотонния ритъм на All inclusive-a, а да закусвам, чувайки удрянето на водата в скалите на Созопол, да стигна за обяд до остров Света Анастасия в Бургас и да вечерям с гледката единствено на морската шир в онази мидена ферма край Каварна.

Обичам пътя, но още повече искам да пътувам без онези малки пристъпи на паника дали се движим в правилната посока, дали ще стигнем навреме. За това и навигацията е първото нещо, което слагам в багажа, когато поемам на път.

Защо тази джаджа е супер полезна?

  • -Картите за България (а и тези за Европа) обикновено са включени в цената на устройството и са изключително подробни – ще ви отведат безпроблемно до заветната цел, като междувременно ще имате налична информация за бензиностанциите по пътя, заведенията за хранене и интересни забележителности (ако решите да разнообразите пътуването);
  • -Различните настройки отговарят на конкретните нужди на вашето пътуване -за най-пряк път, най-лесен (за избягване на малките улички в града, например) илипък да избегнете платените пътища ако плановете Ви включва преминаване през Сърбия, Хърватска и т.н.;
  • -Спокойствието, че няма да се изгубиш е безценно не само за неуверените шофьори, които нямат стаж зад волана, но и за тези, които искат да знаят къде се намират във всеки един момент; както и да следят какво е ограничението на пътя, когато не са видели знака или пък такъв липсва в дадената отсечка.

Лесно ли е да изберем?

Основните марки на пазара са Garmin, Diva (разработва се в България), TomTom и Prestigio, а цените започват от 70-80 лв. и стигат до 1000 лв. Към момента Garmin имат нова услуга – навигация под наем. Може да я вземете само по време на пътуването и да прецените дали имате полза от устройството.

Важните характеристики за един GPS (Global Positioning System) са големината на екрана – може би ще се справите и с 4,3 инча (10,9 см), но със 7 (17,8 см диагонал) ще ви е по-лесно и по-приятно да пътувате.

Когато избирате устройство,проверете дали картите, включени в пакетната цена, се обновяват безплатно, защото информацията за пътищата се ъпдейтва непрекъснато; ако имате безплатна опция за обновяване няма да плащате за това.

Ако не търсите най-евтиното на пазара, обърнете внимание на графиката и резолюцията, защото ще ви е по-приятно, а и по-лесно да се ориентирате в средата при една красива карта и 3D мапинг. Между другото в момента се разработва т.нар. фотореалистични изображения, така, че съвсем скоро очакваме да виждаме на екрана буквално мястото, към което се движим.

И така докато аз обмислям къде да прекарам следващия уикенд, остава само да пожелая повече импулсивни пътувания,където да откриете вашите малки кътчета – съкровища, които да споделите с любимите си хора!