В случай, че още не сте чували за него, Philips Brilliance BDM4037UW е най-големият извит 4K монитор на пазара. С диагонал от 40 инча той спокойно може да съперничи на всички телевизори със средна големина. Всъщност, не е съвсем коректно да сравняваме този продукт с телевизор – най-малкото защото предлага доста по-качествено изображение и много повече екстри и в това ще се убедите веднага, след като застанете пред него.

В началото определено е трудно да осмислите наличието на почти 8,3 милиона пиксела, разположени в цялото ви зрително поле. А идеята е точно такава – буквално да потънете в картината на извития екран. След като усетите това чувство, едва ли ще ви се иска повече да работите на по-малък или плосък екран.

Външен вид

Независимо от внушителния си размер, Philips BDM4037UW изглежда много стилно. От една страна това се дължи на решението моделът да е изцяло оцветен в сребристо – цвят, който обикновено асоциираме с метал и луксозни предмети. От друга – моделът има тънка рамка и изключително елегантна стойка – на практика най-минималистичната стойка, което сме виждали. Това не означава, че тя не върши работата си чудесно. Критиката е по отношение на нейната функционалност – възможно е само накланяне по вертикала. Долният край не екрана стои на 11 см от повърхността, което е близо до златната среда. Стойката има огромна заслуга за изтънчения вид на модела, а това че е направена от алуминий затвърждава впечатлението за качествен подбор на материалите и високото ниво на изработката.

Управлението на Philips BDM4037UW е поверено на вече стандартния за по-големите модели на марката джойстик на гърба, който е по-лесен за работа от бутоните, но все пак изисква известно време за свикване с начина му на функциониране. Той може да се движи в четири посоки и реагира на натискане, което е достатъчно, за да обиколите екранните менюта с общо 90 настройки. На движението на джойстика надолу може да бъде присъединено предпочитано от потребителя меню.

Изобилие от връзки

Входовете за видео сигнал са общо пет: 1х HDMI 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, 1x DisplayPort 1.1 и добрия стар VGA, който може да служи реално само за много аварийни ситуации и за нищо друго на 4K модел. HDMI входовете поддържат MHL, така че ако имате съвместимо устройство, ще можете да уголемите екрана му около 8 пъти.

На гърба ще намерите още 3.5 мм стерео жак, който може да улесни включването на слушалки, както и да увеличи параметъра, в който можете да ги носите. Доста полезно е наличието на четири USB 3.0 порта, които вече сме свикнали да получаваме в мониторите на Philips.

Картини в картини

Функциите picture-in-picture и picture-by-picture вече са добре познати от предишни модели на марката. Те са особено полезни на екран с такъв размер. Интересното при Philips BDM4037UW е, че екранът може да бъде разделен на цели четири области, всяка от които предава картина от отделен вход. В режим picture-in-picture размерът на вграденото изображение може да бъде променян, което също е доста удобно.

Панел

Използваният в монитора панел е от типа VA (vertical alignment) при това с BGR вместо RGB подредба на пикселите. Последното означава, че е препоръчително да минете през ClearType настройките в Windows, за да се радвате на остри очертания на буквите.

Екранът е от тип glossy, което обикновено играе положителна роля по отношение на възприемането на цветовете и чистотата на изображението. Все пак е нанесено леко антирефлексно покритие, което успява в задоволителна степен да намали отблясъците от външна светлина.

Philips твърди, че в монитора се използва 10-битово представяне на цветовете (дори 12-битово при вътрешните обработки) и продуктът действително покрива цветово пространство, по-широко от sRGB. Тестовете показват, че отклонението в цветовата температура не превишава DeltaE 1.9, което е много добър резултат. Въпреки големия размер на екрана, моделът демонстрира добра еднородност на яркостта като разликите не превишават 10% в режима „SmartUniformity”. Показателите за яркостта и контраста, след прилагане на ръчни настройки, също са впечатляващи – съответно 310 cd/m2 и 4450:1.

По принцип мониторът идва фабрично калибриран и за това свидетелства отчета от процедурата, който се доставя в комплекта. Още от кашона той предлага живи цветове и равномерна подсветка, което ще се хареса на повечето потребителите, нямащи педантично отношение към точното цветопредаване.

Philips BDM4037UW е с радиус на извивката от 3000 мм, което го прави по-малко извит от моделите на марката с по-малки диагонали. Според личните ни впечатления този радиус добре пасва на размера на модела и осигурява достатъчно „заобикалящо“ чувство на възприемане на картината.

Екстри

В BDM4037UW Philips предлага добре познатите режими за оптимизиране на картината Office, Photo, Movie, Game, Economy и SmartUniformity. Професионалистите би следвало да работят в последния. Липсва Low Blue режим, но алтернатива би могло да бъде използването на цветова температура от 5000 келвина.

Благодарение на използването на постояннотокова електроника за управление на подсветката, BDM4037UW е Flicker-free, т.е. не би следвало да се наблюдава трептене, което уморява очите.

Моделът става за игра отвреме-навреме, тъй като по замисъл и характеристики на панела не е геймърски и може да се наблюдават „призрачни ефекти“ в някои ситуации. Когато стане дума за работа, обаче, Philips BDM4037UW може да бъде препоръчан на проектанти, финансови анализатори, видео монтажисти и отговорници по охраната, които могат да наблюдават детайлна картина от множество камери. В момента моделът се предлага на изгодната цена от около 1100 лв. с ДДС.