Технологията Ambiglow на Philips не е нещо ново, но пък си остана уникална разработка на компанията, която се харесва на много хора. За тези, които не са имали шанса да я видят на живо, ще припомня само, че телевизорите и мониторите с Ambiglow излъчват цветна светлина към стената, за да създават много по-широко зрително поле. Разбира се, тази светлина е синхронизирана с показваната на екрана картина. Така реално имате усещане за много по-голям екран.

Ambiglow в монитор

Използването на тази технология в компютърен монитор също е факт вече от няколко години. Сега обаче ще ви запозная с най-актуалния модел, който има такава функция – т. нар. Philips Moda. Съвсем в крак със съвременните тенденции моделът с обозначение 275C5QHGSW/00 е с диагонал 27 инча, така че спокойно можете да го ползвате и за втори телевизор. Тук ще отворя една скоба – трябва да сте забелязали, че съвременните цифрови телевизионни приемници разполагат с HDMI изход. Това прави използването на всеки компютърен монитор като телевизор абсолютно елементарно, още повече, че HDMI интерфейсът пренася и аудио сигнала, така че е достатъчно мониторът да е снабден и с вградени говорители.

Разликата с класическата Ambiglow технология се изразява в това, че при Moda това, което свети с всевъзможни цветове е самата стойка на дисплея. Аз го намирам за доста свежо решение, което няма как да не ви направи впечатление.

Дизайнът на мониторът определено изглежда съвременно и ще се хареса на много хора. Отпред се вижда стъкло открай докрай, а рамката е дебела само 2.5 мм отгоре и от двете страни.

Имайте едно наум обаче, когато го вадите от кашона и местите – това чудо не е точно леко. Освен това няма опция за закачане на стена и за въртене на самата стойка, така че напасването спрямо зрителната ви точка трябва да става буквално на ръка – с повдигане и местене.

Тази магнетична стойка

Като стана дума за гледане на филми и телевизия, Ambiglow Plus стойката на Philips Moda може да прожектира цветното продължение на екранните сцени директно върху площта под монитора. Усещането е още по-интересно, ако работите. Тогава можете не просто да зададете стойката да съобразява цветовете си с тези на екрана, но и да ги зададете независимо. Така ще можете да се зареждате с енергия от любимия си цвят дори по време на най-натоварващите работни сесии.

Изборът на цвят се извършва много интуитивно с помощта на специалната тъч лента, която различава плъзгане и почукване. Тази опция дори сама по себе си ще ви осигури доста забавление. :-)

Не само стойката е добра

Да не забравяме все пак, че става дума за компютърен монитор. Използването на AH-IPS матрица дава гаранция за хубави и живи цветове, и широки зрителни ъгли. Ако трябва да съм претенциозна, бих си пожелала по-висока резолюция от предлаганата Full HD предвид големия диагонал на екрана. Май съм се разглезила напоследък. :-)

Като всеки модерен Philips монитор и този е “умен“. Цели три smart технологии се грижат за автоматична настройка на изображението на екрана, така че то да има оптимален контраст и да не създава накъсване при динамично движение във филми и игри. Както може да се очаква, присъства и вече задължителната Flicker Free, която практически елиминира трептенето на подсветката на екрана.

Май оставих най-интересното за десерт – стойката Ambiglow Plus може да се използва и като програмируема нощна лампа – задавате цвят и кога точно искате светлина и оставяте на нея да се грижи за настроението в стаята. Ако пък сте ненаситни или просто зодия „Близнаци“ като мен, оставете цветовете да преливат един в друг до безкрай! :-)