Задавали ли сте си въпроса защо именно десктоп компютъра или лаптопа са устройството, към което се свързва цялата останала периферия? Е, ясно е защо, но е и също толкова неудобно да се превивате под бюрото, за да забодете някой USB кабел или ръката ви постоянно да се удря в USB кабелите, свързани към портовете, разположени на „подходящата“ дясна страна на лаптопа (извинявайте, левичари!).

Ето къде идва мисията на монитора, с който така или иначе директно си общуваме по цял ден. Съвсем логично е той да играе ролята и на хъб за свързване на всевъзможна периферия и това реално е така през последните години – много модели са снабдени с бързи USB хъбове, които са хем удобни, хем до голяма степен слагат ред във висящите кабелни снопове.

Новият Philips 258B6QUEB, обаче, е от съвсем друга порода. Той не просто предлага USB връзка, но и нечувана скорост. Благодарение на вградения USB Type-C порт и поддръжката на Gen-2 USB 3.1 този монитор предлага да прехвърляте данни с до 10 Gbps или 1280 MB/s (за да ви спестя калкулациите). И ако трябва да направя още едно деление с калкулатора (който в България носи толкова интересното име „елка“), един 50 GB Blu-Ray диск ще изтече по кабела за точно 40 секунди! Тук кожата на холивудските филмови продуценти вече би трябвало да е настръхнала при мисълта, че можете да пренесете годишното им творчество при вашите приятели без никакъв проблем. По-важното е, че такива технологии, които извеждат скоростта на качествено ново ниво, винаги променят правилата на играта и отварят пътя за още по-качествени мултимедийни формати, а защо не и за много по-реалистична виртуална реалност.

Един кабел стига

Най-вероятно първото устройство, с USB Type-C, което (ще) притежавате, е/ще бъде смартфон или флаш драйв. Готиното е, че няма как да объркате посоката на свързване и да обръщате кабела, докато влезе, както при предишния USB 2.0 стандарт. Просто защото новият конектор е симетричен.

Още по-готиното е, че Philips 258B6QUEB може да се свърже с вашия лаптоп по един единствен кабел, по който не само се обменят данни и видео сигнал, но и се осигурява захранване за зареждане на преносимия компютър! Мисълта да зареждате лаптопа, след като го свържете с монитора, е сбъдната мечта за всеки потребител. И да, познахте, такива лаптопи все още не се намират под път и над път, но пък Коледа наближава…

И все пак той е монитор!

И то много добър! 25-инчовият IPS дисплей е с резолюция 2560х1440 пиксела, което е един чудесен компромис между детайлност и размер на елементите на интерфейса на операционната система.

На външен вид Philips 258B6QUEB не се отличава от неговия събрат със същия екран - Brilliance 258B6QJEB, за който вече сигурно сте прочели тук. В случая това е комплимент, защото дизайнът е стилен и универсален. Освен това мониторът предлага регулиране по височина на стойката, която може да се използва за вкарване на ред в кабелната бъркотия. Може би единственият лек недостатък по отношение на ергономията са тъч бутоните, които са маркирани с малко дребни и объркващи пиктограми.

Като избор на опции за свързване имате целият необходим набор – DisplayPort 1.2, HDMI, DVI-D и VGA. Всички кабели (включително 3.5“ аудио) се доставят стандартно в комплекта и това също заслужава адмирации.

Мониторът предлага предварително конфигурирани режими за различни ситуации, но тъй като това не е геймърски модел, ви препоръчвам да ползвате най-вече много удачните Office и Photo, които осигуряват правилни цветове и щадят очите. Очите щади и функцията Smart Contrast, която настройва картината според приложението, което е активно на екрана. Макар да работи добре и напълно според очакванията, внимавайте при многозадачна работа с няколко едновременно отворени прозорци на екрана, защото ще станете свидетели на непрестанна пренастройка на контраста в зависимост от това кой прозорец е активен. Мониторът има и технология Flicker-Free, така че умората в очите ви гарантирано ще е много по-малка след продължителна работа. Любителите на нощните сесии ще оценят това, както и режима Eco, който в минимална степен дразни околните в стаята при загасени лампи.

В заключение, Philips 258B6QUEB е всичко, което можем да искаме от един монитор по отношение на качество на картината, ергономия и функционалност. Той разполага дори с вградени високоговорители – ето ви още един спестен кабел!