Тази сутрин, отпивайки от кафето си, забелязах петънце на монитора и започнах да се взирам в него, за да установя със съжаление, че скоро ще се наложи да отправя взор към актуалните предложения на пазара. Но докато го гледах втренчено се сетих за мъдрата приказка на Ницше, който стоял на ръба на бездна дълго време и се взирал в нейната тъмнина докато накрая осъзнал, че не той, а дълбоката дупка всъщност гледа него :-).

И така и аз се замислих за това на какви дълбоки тайни е свидетел моя монитор – от това, че първи разбра (заедно с Google) за това, че съм бременна, до мъчителните безкрайни часове на работа по завършването на проекти или пък смеха докато гледам как децата се забавляват вкъщи с баба си на камерата и ми пеят песни, за да искам да зарежа екселските таблици и да се прибера по-бързо при тях :-).

Да оставим, обаче, лиричните отклонения и романтични завои, предстои ми да купя монитор! Ето с какво бих се съобразила аз при избора и какво в никакъв случай не бих пренебрегнала.

Размерът

За мен той е от огромно значение. В момента работя на 29 инча и с тях се чувствам ОК, защото мога да наредя съвсем спокойно до 3 прозореца със задачи. Да не говорим, когато дойде периода за отчети и „любимият“ ексел – допълнителното екранна площ е повече от полезна. А с помощта на приложение мога дори да разделя екрана на толкова спотове, колкото искам за конкретната работа. Не се подлъгвайте с това, че имате малко място на бюрото и за това нещо 17-19 инча е достатъчно. Осигурете си комфорта на поне 24 и ще оцените разликата при натоварена работа и т.нар. “Multi-tasking”, на който всички сме жертва в днешно време.

Малко технически характеристики

Модерната матрица при производството днес е IPS, така, че проверете дали в моделът, на който сте се спрели са вградили тази технология или по-неактуaлната в момента (освен за геймърските модели) TN. Резолюцията – FULL HD е вече стандарт, което в точки означава1920 х 1080 :-).

Здраве!

Големите марки на пазара (Philips, AOC) предлагат монитори, покриващи най-високите ЕКО стандарти и са изработени от голям процент рециклируеми материали. Philips дори имат модел (24 и 27 инча), който има вграден т.нар. Ergo Sensor, следящ за разстоянието между очите и монитора, изправената стойка и нуждата от почивка след продължителната работа. Най-просто казано на екрана се появяват ненатрапчиви икони, които подсказват, че трябва да се отдалечим от дисплея, или пък да не стоим прегърбени.

Чудесна екстра е дисплеят да може да се движи нагоре-надолу по стойката, за да намерите идеалната за вас височина, както и да се накланя напред назад за по-голямо удобство.

Глезотийки

Вярвате или не, дори на монитора вече не се гледа като на допълнение към компютърната кутия, а като елемент от цялостния дизайн на дома или офиса. За това и последните модели, които виждаме, са с едва забележима рамка, а стойките на някои от тях представляват истинско произведение на изкуството. Последният най-модерен представител на технологията е Philips Moda 2, който е разположен на цели 27 инча, изцяло в бяло, а към него има и вградени говорители за качествен съраунд звук. Не на последно място в удобството е Bluetooth предаването на данни, благодарение на което ще се лишите от „удоволствието“ да се наслаждавате на още един висящ кабел :-)