Големите имена изследователи на марките и зависимостта на хората към тях са забелязали, че потребителите от развиващите се страни робуват повече на това какво пише на етикета; но за сметка на това не са така лоялни както живеещите в развития свят. Аз пък от своя страна наблюдавам, че с култа към марката сме склонни да очакваме повече, отколкото той би могъл да ни предложи. Често чувам пренебрежително подхвърляне за някоя техника, че е произведена в Китай и съм изумена от факта, че все още има някой на света, който се надявам, че част от техниката не се произвежда в страната на бойните изкуства, замърсения въздух в Пекин и любителите на ориза.

И докато стереотипа Made in China властва в съзнанието на хората навред, индустрията в Китай отдавна не е само бързооборотна машина за евтини продукти, а огромен пазар с на практика безлимитен потенциал.

Ако преди време китайските марки търсеха одобрението на стария континент и налагането на продуктите си в Европа, то сега, те са се ориентирали към милиард и повече потребители в собствената си многолюдна държава.

Марки, които предлагат само гамата си от монитори (като например AOC) в Европа, в Китай са от лидерите в няколко сегмента – например таблети и смартфони.

Още по-интересно е развитието на още един представител на изтока – мобилните телефони Xiaomi.

Te до скоро развиваха марката си продавайки само на голямата база потребители в Китай. След като успяха да изградят бизнеса си, благодарение на китайския пазарсъобщиха, че предприемат експанзия в Европа и към момента предлагат върховo качествo на много по-достъпна в сравнение с наложените на стария континент марки като Apple, Samsung, HTC и т.н.

Анализаторите на пазара вече се надпреварват да обявяват Xiaomi за следващия лидер в категорията смартфони и това изобщо не е свързано само със значително по-ниската цена на устройствата.

Какви са основните предимства на китайския производител?

Удобен интерфейс

Често обвиняван, че е взаимствал множество елементи от операционната система на Apple, Xiaomi всъщност е базиран на Android, но предлага може би най-интуитивния интерфейс, на който съм попадала. Екраните са максимално опростени за работа, не се налагат излишни „прецъквания“ и влизане в подменюта.

Скорост

Последният модел Xiaomi Mi4 предлага 4 ядрен процесор, но не бързайте да го „отписвате“ само защото конкурентите му вече предлагат 8. Точният модел на процесора е Qualcomm Snapdragon 801 с честота от 2.50GHz и оперативна памет 3GB. С други думи, това е един от най-бързите процесори и ще ви е доста трудно да дадете на телефона толкова задачки, че да не може да се справи и да се налага да го изчаквате да зареди някое приложение.

Други екстри

Китайският производител е последвал още една тенденция, когато е създавал своя премиум модел, а именно желанието на хората да се снимат повече и повече и да не носят мини фотоапарат със себе си. Mi4 разполага с предна (8 MP) и задна камера (13 MP). Екранът е много чувствителен на допир и е цели 5 инча, подсилен с Dual Gorilla Glass, за да не се надрасква лесно при удар с ключовете ни в чантата например. А когато купувате телефона ще се изненадате, че в кутията му (за разлика от всички останали No Name предложения в магазините) няма никакви допълнителни подаръци като кърпички, калъфчета, протектори и дори hands-free слушалки. Това е част от бизнес стратегията на марката – да предлага по-евтино устройство, но да печели от закупуването на допълнителни аксесоари.

В момента различните модели смартфони с марка Xiaomi се продават в България на цени между 350 и 900 лв.

А що се отнася до китайските марки изключителни предложения има и от Huawei, ZTE, OnePlus, Oppo, Meizu, Elephone.