Спомняте ли си онези романтични времена, в които мобилните телефони тежаха цената си в злато J. Да, бяха огромни и тежки, и неудобни… за това няколко години по-късно вече беше супер модерно да имаш много малко устройство. Определено размерът има значение и днес, защото макар и много тънки, днешните смартфони вече достигат размери дори от 7 инча на екрана. Цели 7 инча – това са почти 18 см. Дъщеря ми има ТАБЛЕТ с този размер J

И колкото повече процеси искаме да управляваме през телефона, толкова повече неговият размер е вероятно да расте. Но с големият размер, потребителите вече не се чувстват толкова комфортно, ползвайки устройството като телефон. Повечето производители имат функция да смаляват екрана за използване, така, че да може да се управлява с една ръка J. Явно е много трудно да се угоди на исканията на купувачите JНо освен за чат, електронна поща и FB, оставаме ние обикновените потребители, които все още използваме в голяма степен телефона си като… телефон. Големият размер, ежедневните активности и все по-ниските цени за разговори, които предлагат мобилните оператори ни остават буквално с една ръка по цял ден, защото другата е нон стоп заета да придържа устройството към ухото ни.

Този факт дълго време ме тормозеше и търсих решение, което да удовлетворява моите специфични нужни. Знаех, че трябва да започна да използвам Bluetooth, но опитът ми с тези джаджи не беше особено успешен през годините. И след кратък и не много сложен анализ какво да търся в новата си слушалка, реших да споделя какво е важно при избора на Bluetooth Hands-free и се надявам това да помогне и на вас за пълноценното ползване на двете ръце през деня.

Кога говоря по телефона

Върнете мислено назад времето от миналата седмица и си помислете за това кога най-често говоренето по телефона е коствало неудобство за вас? Например, когато шофирате и се опитвате да се съсредоточите едновременно върху разговора и мислената молитва да не ви спрат КАТ с телефон, залепен на ухото.

Или докато носехте едното дете на ръце, зеленчуците за вечеря и се опитвахте да задържите смартфона на ухото си с рамо? Сигурна съм, че това ви е коствало изтръпване на врата за поне няколко часа след този разговор.

Или пък в офиса, когато искате да запишете това, което ви казват по телефона,но ви трябват и двете ръце на клавиатурата?!

Ако тези ситуации са и ваше ежедневие и сте „в движение“, когато говорите по телефона, то Bluetooth слушалката ще улесни живота ви със сигурност.

Носите ли очила?

Има два тип закрепване на слушалките – едните минават зад ушето и така създават усещане, че слушалката е много по-добре закрепена и може да я ползвате и при по-активно движение, например при сутрешния джогинг.

Ако, обаче, носите очила това закрепване по-скоро ще ви коства дискомфорт при ползване на слушалката повече от час два. За това по-добре изберете устройство, което се закрепва със силиконови тапи (earbuds) към вътрешната част на ухото (всички такива устройства идват с няколко размера тапички така, че да изберете най-удобния за вас).

Време за говорене

Колко време издържа слушалката в разговори (хубаво е да е поне 6 часа, за да не се налага да я зареждате всеки ден) и колко време издържа слушалката в stand by режим или т.нар. режим на готовност (поне 5 дни).

Екстри

Как се зарежда слушалката? Ако е с микро USB ще носите един кабел по-малко, защото със сигурност имате такъв за някое друго устройство (дори и да ползвате iPhone, който е с друг накрайник). Някои модели имат дори собствена докинг станция, която може да зареди устройството няколко пъти без кабел и без да включвате в контакта.

Обърнете специално внимание и на т.нар. Noise Cancelation. Като изключим най-базовите устройства на пазара повечето имат усъвършенствана функция за „изключване“ на страничния шум, включително вятър. Това прави звукът, т.е. разговорът за отсрещната страна ясен и чист.

Сензори, които разбират дали слушалката ви е в ухото. С други думи – може да я държите на бюрото и да слагате в ушето, когато телефонът позвъни, без да се налага да я свързвате отново. As sample as it is!

То говори

Голямо удобство е ако слушалката говори в ухото ви – например ви казва колко време за разговори остава и прочита имената на тези, които ви търсят. Все пак може да не искаме да отговорим на всички обаждания.

А за още по-пълно преживяване „свободни ръце“ качествените Bluetooth слушалки приемат или отхвърлят повикване след като кажете Answer или съответно Ignore. Повярвайте ми, това е много удобно ако сте решили да готвите с децата и ръцете ви са до лактите в медено тесто.