Наскоро си припомних един стар, но за сметка на това, доста дълго живял слух, че Майкрософт са произвели различните версии на Windows до 2050-та и просто ни ги спускат през някоя и друга година, за да печелят много пари. Ужасно забавна теория, която днес звучи на практика абсурдно. Особено в морето от технологични предложения, в което имаме едва няколко истински иновативни компании. Дори и техните концепции към момента са повече обвързани с марките и по-малко с някаква технологична революция. Всички останали джаджи са се фокусирали върху time-to-market стратегията и просто бълват (буквално) все по-нови и нови модели, в които нищо не е кой знае колко по-ново и потребителя все по-трудно успява да ги различава.

Понякога се опитвам да си представя къде отиват неупотребени технологични продукти – дали ги разтапят зрелищно в огромен казан от течен метал (по подобие на онази сцена в Терминатор, когато най-накрая се отърваха от лошия модел). Но истината е, че в момента фабриките в страната, която само до преди 15 години свързвахме повече с ориза и бойните изкуства, бълва промишлени количества стоки, които се предполага, ние, потребителите да купим и използваме.

Специално си направих труда да потърся и видях, че към момента могат да се купят повече от 100 модела selfie stick! Наистина ли?

И тъй като месец септември дава отправна точка на това какво да очакваме от технологичните гиганти за новия работен сезон, ще се опитам да резюмирам на кратко какво ми направи впечатление и какво истински си заслужава да видим.

Интересно е, че хората продължават да бъдат все по-самовлюбени или поне това би трябвало да е причината Lenovo да представят новият си смартфон Vibe S1, който ще има цели две камери отпред, предназначени за селфита.

От Samsung очакваме с нетърпение новия интелигентен часовник, който освен умен, ще бъде кръгъл и по мое скромно мнение – изключително красив.

Майкрософт (споменавам ги, защото с тях започнахме тази статия) са обещали много устройства, посветени на Windows 10.

Нещо, което истински ме заинтригува, обаче, са новостите при един що-годе скучен сегмент като мониторите. И макар да не предизвикват в стомасите ни вълни от пърхащи пеперуди (както смартофните, например), в повечето случаи прекарваме доста време пред монитора. За това и компаниите залагат все повече на модели, които да се грижат за здравето ни (ергономична стойка, сензор за прекалено близо стоене и т.н.) като технологията Soft Blue, която защитава очите и намалява умората, без да прави компромис с качеството на цветовете и картината. Всичко това става като се елиминират емисиите на синя светлина с вредни дължини на вълните, докато се запазва честотата на оригиналния цвят.

Тази иновация ще бъде съвсем скоро представена под формата на 24-инчов дисплей Philips, който обещава да потисне влиянието на въпросната синя светлина. С други думи след работа на този монитор няма да се чувстваме уморени и очите ни ще са по-защитени. Дано да стане така.

И за да не бъде съвсем прехвалена тази технология, трябва да признаем, че марката АОС представи подобен революционен модел, който също беше насочен срещу това, че извънредното излагане на синя светлина причинява стрес на ретината.

Е, ясно е, че технологичните гиганти все повече ще обръщат внимание на здравословното преживяване на човека при взаимодействие с техниката – нали все пак е по-добре да живеем по-дълго, за да можем да си купуваме повече неща J.

С други думи, да ни е честит новият работен и технологичен сезон. Всички ние трябва да признаем, че колкото и да ни се иска да устоим на изкушенията, накрая пак падаме в капана на малко-по-големия екран, малко по-тънкия телефон и малко по-бързия процесор.