Спомняте ли си как Кари Брадшоу в Сексът и Градът описа цяла технологична революция (преминаването от стационарен към мобилен телефон) само с една романтична констатация: „Преди чакахме Той да ни се обади у дома и живеехме с надежда, че е звъннал, но не ни е открил, а сега носим този проклет телефон със себе си, взираме се в него и чакаме да ни пише или звънне…. непрекъснато и това очакване ни изяжда отвътре.“

Но де да беше само любовта… Клиенти и шефове ни изпращам мейли, непрекъснато, които бибкат и светят на таблетите, на телефоните, на лаптопите ни. Непрекъснатата ни свързаност с работата увеличава стреса до непознати до сега нива, но истината е, че ако спрем този поток от информация към нас, стресът се засилва още повече – защо не получаваме мейли, някой ще ни отговори ли на въпроса за цената на рекламни брошури в неделя, в два след обяд?

Нуждата от технологии наричаме удобство, но понякога се замислям дали не е просто начин да усвоим натрупаната нужда да контролираме детайлите в живота си.

Да контролираме детайлите в живота си у дома – ето какво е новото умение, което можем да усвоим, благодарение на модерните технологии.

Едно копче за всички команди

Стимулирането на човешкия мързел (комфортно замаскиран като удобство) амбицира не малко технологични гиганти в предоставянето на продукт за изтощените потребители, които за нищо на света не искат да станат от дивана.

Мултифункционалните дистанционни устройства на Logitech, например, бяха много популярни преди години – на практика това представлява едно дистанционно, което управлява всичко у дома – от телевизора и аудио уредбата до климатика и бойлера (стига самият бойлер да има собствено дистанционно).

Изключих ли ютията?

Нека тази, която не си е задавала този въпрос – да спре да чете до тук! За всички нас, които в бързината сутринта приглаждаме ленения летен панталон и тръгваме забързани за поредната среща, но уви въпреки, че закъсняваме трябва да се върнем да проверим дали щепселът е все още забоден в контакта, вече има супер помощник. Т. нар. „умни контакти“, могат да бъдат изключвани (за случая с ютията) директно от телефона… или включвани в случай, че искате да затоплите малко трапезарията в зимните вечери 15 минути преди да се приберете от работа J.

В кухнята

Сърцето на дома е още една стъпка по-близо до филмите за бъдещето. На последните технологични изложения успяхме да видим пералня, която се свързва с приложение на телефона ви и според вашия график определя цикъла си на пране/сушене, за да са готови дрехите ви, когато се прибирате у дома, но да се ползва максимално икономичен режим. Фурна, която ви подсказва какво може да сготвите за вечеря и запаметява любимите ви рецепти.

Netatmo HD smart камера

Ето нещо, което родителите на тийн-ове със сигурност ще оценят положително. Тази камера може да каже точно кой кога и къде у дома е влязъл, кога се е прибрал, къде си е легнал и вероятно с кого J. И всичко това се съхранява на запис. Джаджата е изобретена с цел да се чувстваме по-сигурни, но лично на мен дебненето ми идва малко в повече. Бррр…

Е, добре дошли в своя умен дом. А ако някога ви се прииска да се изключите от мрежата и да скочите ядосано на рутера, за да спре Интернета – да знаете, че ви остава съвсем малко време да го направите – скоро, щем не щем, умните ни устройства ще се свързват сами в мрежата, за да правят това, което по принцип ние правим, отменяйки ни от обичайните задължения. Честито!

Предишен пост
Следващ пост