На масата, в чантата, на седалката в колата и много често в ръка – той е винаги с нас. На входната врата инстинктивно търсим присъствието му преди да излезем, защото да си признаем честно – без него сме загубени.

Смартфонът - неволният свидетел, който сме избрали за неразделен спътник в живота, безпристрастно регистрира всичките ни емоционални пориви и моментите, в които животът ни се променя. Заедно с него се променят и самите умни телефони и това вече не изненадва никого. Огромният товар върху плещите на технологичните компании, който ги задължава да надминат себе си и да предложат немислимото до вчера, ни подарява страхотни иновации, които бързо превръщаме в част от начина си на живот. Готови ли сте за новото поколение персонални комуникатори, които ще ни отведат още по-напред в бъдещето?

Размерът, разбира се, има значение

Спомняте ли си времето, когато се прехласвахте по огромния 3.5-инчов екран на първите модели iPhone? А сега го забравете, защото пророчеството на Apple, че този размер винаги ще е достатъчно голям, се оказа много погрешно.

Тук е моментът да ви споделя една „тайна“. Можете да имате удобството и на телефон и на таблет в едно устройство – фаблет. Вече ги виждате често по улицата, след като Samsung представиха супер успешната серия Galaxy Note, която съвсем скоро получи четвъртия си модел. Тези устройства са върхът в технологично отношение и не само предлагат разкошен голям дисплей с висока резолюция, но и често ви осигуряват ексклузивната екстра да пишете и рисувате по екрана със специален стилус. Големите габарити на тези устройства (с екран над 5 инча) не бива да ви притесняват, защото последните модели от този клас са много тънки и леки и повярвайте ми – с тях се свиква буквално за 2-3 дни. През тези дни няма да оставите новият си голям смартфон на спокойствие, а след първоначалната адаптация никога няма да искате да се върнете към модел с по-скромен екран.

Голямата новина от последните дни е, че и Apple най-после решиха да се включат в битката в този пазарен сегмент с новия iPhone 6 Plus с 5.5-инчов Full HD дисплей и ще имат претенции към разпределението на продажбите наред със Samsung, Sony, HTC, Asus… Можете да бъдете сигурни, че всичко в новия iPhone 6 Plus е бързо, голямо и усъвършенствано, но това, което е важно, е че той е дебел само 7.1 мм, има страхотна камера, която фокусира лесно, снима видео с висока резолюция и защитава достъпа до безценния ви смартфон чрез идентификация на пръстовите отпечатъци. Другата голяма новост е включването на NFC технология, която позволява обмен на информация и извършването на мобилни плащания само с доближаването на телефона до съответния терминал.

Страхотни нови аксесоари

Ако се сдобиете със смартфон с голям екран, можете да се възползвате от един хитър начин да си спестите постоянното му прибиране и вадене от чантата, ако го комбинирате с един от новите умни часовници. Съвсем новите модели на Apple, Samsung, Asus и LG ще ви изненадат с елегантния си вид, който можете да персонализирате и ще ви дадат полезни допълнителни възможности, докато спортувате – напр. ще мерят пулса ви и пробяганото разстояние.

Най-интересното в тази област тепърва предстои. Аз например си мечтая за високотехнологична дамска чанта, която да зарежда телефона ми в движение и дискретно да ме уведомява със светлинен сигнал, ако имам нова поща или непрочетено съобщение. Шегичка! :-)