Четенето си остава последния пристан на красиво усамотение, без необходимост да споделиш в онлайн пространството заниманието си. Кориците разтварят въображаемия свят на автора и ти се потапяш в него щастлив, замечтан, драматичен, любовен. При всички случаи красив.

Слушала съм за и много пъти съм защитавала онова специфично усещане на това да държиш книга в ръцете си, да усещаш пожълтелите страници между пръстите и да вдишваш аромата на кориците, на напечатаната хартия.

И както винаги удобството на технологиите пребори всичките ми аргументи без някакъв ненужен спор и без да вади свои доводи, просто ми показа безграничното удобство на електронната книга. Възможността да вземеш десетки книги със себе си, без това да ти коства 10 излишни килограма в багажа, например, защото обичам да чета няколко книги едновременно в зависимост от настроението и часа от денонощието.

Или пък невероятната възможност да четеш, без да светваш лампата (нещо, което невероятно много дразни съпруга ми). Да, знам, че всички нощни птици, които се чувстват по-будни от всякога в 12 вечерта, ще оценят високо това.

Така достигаме до неизменното как да изберем електронен четец в морето от маркови и не толкова популярни предложения, но за сметка на това всички произведени в Китай J.

Първо ми се иска да развенчая един доста често разпространяван мит – можем ли да използваме таблет – вместо електронна книга. Не намирам това за функционално предвид, че батерията на използване на таблета в сравнение с електронния четец наклонява везните много в полза на e-book-a.

Все пак електронната книга ще ви бъде вярна и ще ви лиши от „удоволствието“ да я зареждате по време на цялата почивка.

Допълнителен плюс е технологията на т.нар. електронно мастило, която се използва в четците и която дава максимално близко до „традиционното“ четене на хартия усещане при използване. То самото е и много енергоефективно, защото използва ресурса на батерията само, когато се сменя изображението (т.е. прелистваме страницата).

Да изберем ли вездесъщия Kindle?

Когато човек избира електронна книга, обикновено изборът е между Kindle и всички останали. Всъщност битката е между двата големи гиганта Amazon (Kindle) и Barnes & Noble (Nook). Търсенето на отговора коя компания предлага по-качествен продукт е безкрайно. Защитниците на Kindle разказват как усещането за дисплей и леснота на работа с продукта на Amazon са в пъти повече от тези на Nook.

Но също така избирайки Kidnle трябва да знаем, че ще бъдем доста ограничени във форматите, които устройството ни може да чете. На която и марка да се спрем – трябва да търсим максимален избор поддържащи формати. Заради битките между компаниите за жалост Nook не поддържа формата на своя конкурент.

За да избягаме от съревнованието на марките, ето и какво да търсим при избора на електронна книга.

Светнатият екран вечер според моето скромно мнение е MUST HAVE като функция за всеки един потребител на електронна книга. Иначе на практика човек остава зависим от светната лампа при четене вечер. И тогава дори да не мислим за удобството, трябва да попитам, къде отива романтиката на цялото преживяване от четене на дървената люлка вечер на верандата?

Паметта на електронната книга също е нещо важно. Не само колко книги може да събере, но и колко от тях ще можеш да четеш едновременно; т.е. на колко от тях ще знаеш до коя страница си стигнала. :-)

Всички нови модели би трябвало да поддържат, но ако избирате електронна книга на старо, проверете дали може да се свързва с Интернет безжично.Свалянето на книги така ще е много по-удобно, макар все още да говорим за закупуването им на английски, тъй като незнайно защо у нас все още продажбата на книжно съдържание в електронен формат е крайно не експлоатирано от месните издатели.

Не на последно място, голяма част от човечеството, включително и аз, четат книги с професионална насоченост и смятат за голямо удобство да могат да поставят бележки на определени места към съдържанието на книгата, да подчертават важни параграфи, които после да се използват и т.н.

Накрая, четенето в електронен формат за мен изискваше време на свикване и взаимно опознаване. Сега не бих заменила удобството му, но любовта се разгърна след настояване от моя страна. В този ред на мисли, не бързай с покупка не електронна книга. Прочети ревютата първо, колкото и досадно и технично да ти се струва; след това избери най-удобното за теб. Книгата, която ще има и удобен калъф, който не просто ще защитава джаджата, но и с който ще се чувстваш комфортно, държейки в ръце.